Végy egy régi receptet

  • Bogos Zsuzsanna
    tojás serpenyőben

    Végy egy régi receptet, avagy tojásból lesz a csoda!

    A „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére” szeretett volna szakácskönyvet összeállítani Simai Kristóf piarista szerzetes a 18. század végén. Úgy látta, korának népszerű receptgyűjteményét meghaladta...
  • Bogos Zsuzsanna
    halas étel

    Amikor nincs kedved főzni – Végy egy régi receptet, de évszázadokkal ezelőttit!

    Nem szokás leírni ezt gasztrocikkekben, de bizony ki kell mondani: főzni néha nagyon terhes. Mert éppen nincs hozzá kedvünk. Vagy időnk a gyerek és...
  • Bogos Zsuzsanna
    borsóleves recept

    Végy egy régi receptet! – Fűszeres borsóleves egy 19. századi recept alapján

    Úgy kétszáz éve egy piarista szerzetes a fejébe vette, hogy valami igazán hasznosat ad „hazánk szépeinek”. A szebbik nem, vagyis a nők egy olyan...
  • Bogos Zsuzsanna
    régi szakácsköny fúszernövénnyel

    Több száz éves szakácskönyvek, amikben finom ételötleteket találhatunk

    Régi szakácskönyveket lapozgatni jó. Ahogy olvassuk a sorokat, képzelőerőnk működésbe lép: illattal, ízzel, színnel telnek meg az egykor írt receptek. Az így megelevenedő múlt...
  • Bogos Zsuzsanna
    Étel egy edényben

    Tüdős rétes és töltött marhalép – Bizarr fogások régi szakácskönyveinkből

    Első ránézésre talán bizarrnak tűnnek régi szakácskönyveink bizonyos fogásai. Nyárson sült, töltött marhalép. Zöldfűszeres-gyömbéres agyvelőszendvics birkából. Tárkonyos, sült tehéntőgy. Tejfölös-citromos borjúmáj. Csirkevérrel sűrített ragu...
  • Bogos Zsuzsanna
    kávé

    Hogyan lett a gyógyszerből sütemény? – Kis kávétörténelem

    Egy nehezebben induló napon valóságos gyógyszer lehet egy jó kávé. Innen is indult valaha ez az ital, hogy aztán a díszes kávéházakban, rohanós eszpresszókban...
  • Bogos Zsuzsanna
    leves, külföldi receptek

    Hagymás banán és szír joghurtos birka – Mit adott az asztalunkra a külföld?

    Gyerekkori ízemlékeinknek a családi konyha mellett fontos elemei egy-egy utazás ételei. Mert ezeknek is megvan a saját zamatuk. Ehhez jönnek még a divatok: az...
  • Bogos Zsuzsanna
    emberek ebédelnek 1896-ban

    Ilyen volt egy 17. századi főúri lakoma: a rántott csukától a kockafánkig

    A déli harangszó sokáig azt is jelezte: ideje asztalhoz ülni. Noha ma már kevésbé hat parancsolóan, amikor tizenkettőt üt az óra, az ebédidőt nagyjából...
  • Bogos Zsuzsanna
    Csokoládé – hogyan lett népszerű?

    „Igen hasznos enni nem akaró gyerekeknek” – Hogyan lett népszerű a csokoládé?

    Volt idő, amikor a magyarok nem ettek csokoládét. Apor Péter 1736-os munkájában úgy fogalmaz ezekről a sanyarú évszázadokról: „csukolátának híre sem vala” az országban...
  • Bogos Zsuzsanna
    Szakácskönyv és fakanál - Mit főztek a magyarok a 20. század elején?

    Ibolyafagylalt és kapribogyós mártás – Mit főztek a magyarok a 20. század elején?

    Ahány ház, annyi szokás. Mondjuk, de valóban így van? Ismerjük még a házunk szokásait? Nem inkább ugyanarra, ugyanazokra az ételekre gondolunk, ha a magyar...
  • Bogos Zsuzsanna
    Hamis teknősbéka leves

    Ettek-e a magyarok teknőst, és hogy kerülhetett a béka a levesbe?

    Ha felütünk egy szakácskönyvet, számtalan izgalmas ételneven akadhat meg a szemünk. A közelmúltból a rántott löncshús láttán szaladhatott fel a szemöldökünk, a régi, gasztronómiával...
  • Bogos Zsuzsanna
    gyógynövények

    A jó étel: gyógyszer – Fűszerek és gyógynövények Isten patikájában

    A középkort sokszor a filmekben ábrázolt sztereotípiákkal képzeljük el, koszos utcákkal, rongyokba csavart leprással, beteg emberekkel. Nem is gondolnánk, hogy akkoriban az egészséghez való...
  • Bogos Zsuzsanna
    paprikás csirke

    A megkerülhetetlen paprikás csirke – hogyan készítették a régiek?

    Ha van a gulyás mellett olyan fogás, amit mindenki magáénak, mindenki hamisítatlanul magyarnak érez, az a paprikás csirke. Ráadásul a két fő hozzávaló külön-külön...
  • Bogos Zsuzsanna
    böjti ételek régi recepttel

    Böjti ételek régi szakácskönyveinkből

    Böjtölni sosem könnyű, de mindig megéri. A mai közbeszédben gyakran leegyszerűsítve, pusztán praktikus okokból, például szervezetünk méregtelenítése céljából kerül szóba, pedig nemcsak testi, lelki...
  • Bogos Zsuzsanna
    egészséges táplálkozás télen

    Télen is tele tál: hogyan csinálták ezt régen?

    Január borzongató hidegét déli gyümölcsök, a tavasz illúzióját keltő és nyáridéző paradicsomok próbálják feledtetni. Az áruházakban még kecsegtető alapanyagok azonban a konyhaasztalra érve általában...
  • Bogos Zsuzsanna
    Évindító receptek

    Évindító receptek régi szakácskönyveinkből: citromkása, tojáslepény, babkotlett

    Hogy kerül egy asztalra a citromkása, a bencés módra készült tojáslepény és a babkotlett? Mi köti össze ezeket? Egyáltalán, milyen ételekről is van szó...
  • Bogos Zsuzsanna
    Csirkés receptek

    Egy régi recept szárnyakat ad

    Mi újat mondhatnánk a csirkéről? Könnyen beszerezhetjük, süthetjük, tölthetjük, készülhet belőle paprikás. Tiszta sor. De vajon milyet érdemes vásárolni belőle? Melyik való rántani és...