Ötletek a bazsalikomhoz: mihez adjuk a dél-európaiak kedvelt fűszerét?

Receptek bazsalikommal: tehetjük pogácsába, túróba, de akár pesto is készülhet belőle!

bazsalikom
Kép: Freepik

 

Bazsalikomos pesto

Egy nagy marék friss bazsalikomlevél (3-5 dkg)
2-3 gerezd fokhagyma
egy marék fenyőmag
5-6 evőkanál olívaolaj
só, fekete bors
2-3 evőkanál reszelt parmezán

A sajt kivételével a hozzávalókat botmixerrel pépesítjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Lezárt üvegben, hűtőben sokáig eláll. Főtt tésztákhoz adjuk, majd reszelt sajttal megszórjuk. Szükség esetén a fenyőmag mandulával is helyettesíthető.

Fokhagymás, bazsalikomos túró

25 dkg sovány tehéntúró
2 dl joghurt
1 kiskanál bazsalikom
4 gerezd fokhagyma, só

A túrót villával összetörjük, a fokhagymát áttörtjük, a bazsalikomot finomra vágjuk, és a joghurttal együtt a túróhoz keverjük, sózzuk. Pirítóssal vagy barna kenyérrel tálaljuk, de héjában főtt burgonyához is illik.

Bazsalikomos pogácsa

2 csésze és 1 evőkanál liszt
¼ csésze reszelt parmezán sajt
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ tk frissen őrölt bors
2 / 3 csésze tejföl
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál felvert tojás (a pogácsák tetejét ezzel kenjük meg)

Keverjünk össze 2 csésze a lisztet, sajtot, bazsalikomot, sütőport, szódabikarbónát és a borsot egy tálba. Adjuk hozzá a tejfölt és az olajat, majd dolgozzuk össze finoman. Dagasszuk a tésztát lisztezett felületen, és pihentessük letakarva 20 percig. Kinyújtjuk a tésztát, pogácsákat szaggatunk belőle, és kivajazott tepsin, 190 fokon megsütjük.

Ez a cikk a Képmás magazinban jelent meg. A lapra előfizethet itt>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti