Olasz panettone recept
Panettonét közel kétezer éve sütnek Itáliában, mai formájában 500 éve ismert. Eredetéről számtalan legenda kering, az egyik szerint a XV. században élt Ludovico Sforza udvarában egy véletlennek köszönheti születését. A herceg a pékinas keresztneve után nevezte el a süteményt, így lett az pan del Toni – Tóni kenyere. A süteményt speciális kemencékben, két részletben sütik, először magasabb, majd alacsonyabb hőmérsékleten, közte néha több órás pihenő is jár a tésztának. A tetejét keresztben bemetszik, erről könnyen felismerhető a panettone.
Hozzávalók: A tésztához: 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 15 dkg margarin, 15 dkg mazsola, 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs.
A forma kikenéséhez: 2 dkg margarin. A tetejére: 6 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de nem egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ezután finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom- és narancshéjat beledagasztjuk. Egy magas cserép sütőformát margarinnal vastagon kikenünk. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. A tetejét, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>