Balatoni gasztrokalauz – kulináris iránytű a balatoni nyárhoz

Gyermekkoromban a balatoni konyha egyet jelentett a zsírban tocsogó lángossal, a „balatoni hekkel” és a sült kolbásszal. A balatoni gasztronómia akkoriban minden volt, csak minőség nem. Azóta a világ nagyot változott, sok víz lefolyt a Sió csatornán és a balatoni konyhában is forradalmi változások történtek. Nemcsak fürdeni járunk már a magyar tengerhez, hanem kulináris élményeket gyűjteni is. A Magyar Konyha nyári duplaszámának és mellékletének, a balatoni gasztrokalauz sajtóbemutatóján jártunk.

Kép: Sebestyén László

 – „A Magyar Konyha több mint egy gasztromagazin – mondta Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője, visszaemlékezve a 43 éves magazin elmúlt tíz évére – több mint receptgyűjtemény. A Magyar Konya egy gasztrokulturális magazin, hiszen jelen van benne az irodalo, –  Cserna Szabó András által szerkesztett Friss irodalmi húsok rovat –, valamint gasztrotörténet, gasztroturizmus, borászati témák, ezen kívül sorsok és inspiráló emberek. Minden és mindenki benne van a magazinban, de minden történet középpontjában az étel és az étkezés szerepel."

A főszerkesztő elmondta, hogy a Magyar Konyha az utóbbi tíz évben azért tudott aktuális maradni, mert önkéntelenül is a világnézetévé tette a gasztronómiában az elmúlt években végbement forradalmi változásokat; az újságban kezdetektől közvetítették a slow food, regionalitás, szezonalitás és minőség hívószavait: – „A gasztroforradalom első pillanatra egy divatnak tűnt, de nem erről van szó, ez egy közérzet, egy életérzés, egy jel. Vágy a minőség és a hiteleség után. A jó étel utáni vágy nemcsak a jó ételt, a jó életet jelenti" – mesélt Vinkó József a Magyar Konyha szellemiségéről.

A Magyar Konyha 15 fős csapata ebben a filozófiában szerkeszti immár hetedik éve a balatoni gasztrokalauzt; minden évben végiglátogatnak 1000-1500 helyet, mindenkinek megvan a saját régiója, amit figyelemmel kísér. Az ő lelkes munkájuk eredménye a hamisítatlan balatoni életérzést közvetítő „Balaton 2019 Gasztrokalauz – 333 hely ínyenceknek”.

Vinkó József – Kép: Sebestyén László

 

Amikor a szerkesztőbizottság 2013-ban először gyűjtötte össze a gasztronómiailag izgalmas helyeket, akkor csupán csak 170 említésre méltó lokalitást találtak. Ugyan szerették volna, ha ez a lista eléri a kétszázat, de hiába látogatták végig az összes pékséget, cukrászdát, sajtműhelyt, akkor még nem volt kétszáz olyan hely, mely megfelelt volna a minőségi kritériumoknak. Azóta a gasztroforradalom elérte a Balatont is, és egymás után nyílnak a borteraszok, gasztro-komcsmák, fine dining éttermek és kézműves cukrászdák. Új, sokszínű, igényes tóparti gasztronómia van kialakulóban, mely figyelembe veszi a helyi jellegzetességeket és igényeket. Virágzanak a házias jellegű családi éttermek, az új trendeknek megfelelő bisztró konyhák, és a jó minőségű strandbüfék is reneszánszukat élik.

„A balatoni gasztronómia egy életérzés – mondta Lévai Anikó a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke. – Mára sikk lett a Balaton partján a kifinomult kulináris élvezeteknek a felcsigázása és ezeknek az igényeknek a kielégítése. Olyannyira, hogy egy kalauzra lett szükség, hogy eligazodjunk az ízek kavalkádjában."

A szerkesztők idén úgy döntöttek, hogy egy szigorú minőségi limitet alkalmaznak, a tavalyi négyszáz hely helyett idén a listán 333 hely szerepel. A fejlődés óriási, sok az újdonság: sőrfőzdék, strandbüfék, mák- és csilitermelők kínálják finomságaikat.

„Pár évvel ezelőtt csupán a Káli-medencét és Balatonfüredet emlegettük gasztronómiai központként, de mára egész régiók csatlakoztak a balatoni gasztroforradalomhoz, amihez kellett a háttérből a balatoni borászoknak, ínyenc boltoknak, piacoknak, a Balatoni körnek és más számos civilszervezetnek az összefogása, akik a minőség iránti megszállottságukat mindig és mindenben következetesen érvényesítették" – emelte ki Lévai Anikó.

Lévai Anikó – Kép: Páczai Tamás és Duba Máté

„A világon az egyik legjobb dolog az evés, de talán ennél is jobb, mikor az ember ételt készít és másokat vendégül lát. Azt kívánom, hogy a nyáron sok ilyen élményben legyen részük!" – kívánta búcsúzóul.

Így, ha tehetjük, használjuk ki a nyarat és kóstoljunk pontyot, harcsát, fogast, keszeget a strandokon, kortyoljunk rizlinget, szürkebarátot, kéknyelűt a balatoni panorámához, csipegessünk kézműves sajtokat a mólón napnyugtakor. A jó nyaraláshoz nem kell más, mint jó társaság, jó ételek, no meg a Balaton és egy jó gasztrokalauz.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti