8. Fűszeres savanyított körte
Évszázados szakácskönyveink nagyszerűsége az egyszerű alapanyagoknál mutatkozik meg leginkább. Gondoltuk volna, hogy a körtét is lehet savanyítani? És azt, hogy illik hozzá a torma? Új ízekre nyitott, ínyenc ismerőseinket a régi magyar konyhával lephetjük meg legjobban.
A Divat Újság 1909-ben megjelent főzőkönyvében találtam rá erre az izgalmas receptre: „hámozatlan körtét puhára főzünk vízben, és abban hűlni hagyjuk. Azután rétegenként üvegekbe rakjuk borssal, szegfűszeggel, kevés babérlevéllel és kockára vágott tormával.” A léhez „jó borecetet fölforralunk, és míg langyos, őrölt fehér mustárral elkavarjuk”. A recept szerint hideg helyen tároljuk.
Mai tipp: mivel nagy körtéket kaptam, nálam egy gyümölcs jutott egy üvegbe. Azért, hogy mutatósabb legyen, karikára szeletelve rétegeztem a zöldséghámozóval vékonyra szelt tormával. Ha a lé túl savanyú (nekem az volt), kevés vízzel hígítható. Ami az arányokat illeti, 1 kg gyümölcshöz 1 liter folyadékot használtam. A savanyú körte főtt húsok és sonka mellé illik.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>