Böjte Csaba, ferences szerzetes és Majnek Antal, kárpátaljai katolikus püspök karácsonyi áldása, receptekkel!

Az Ég és a Föld asztalunknál összeér...
2014. 12. 26.
Az Ég és a Föld asztalunknál összeér...
Az Ég és a Föld asztalunknál összeér...

Kép: Profimedia - Red dot

Böjte Csaba, ferences szerzetes

Ha Isten minden tápláléknak ugyanazt az ízt adta volna, akkor is világ lenne a világ, de sokkal szegényebb. Számomra Isten irántunk való túlcsorduló szeretetének jele az a reNgeteg íz, illat, ami körülvesz.

Tiszta szívvel köszönöm, Uram a finom karácsonyi ételek, italok ízét, zamatát, illatát. Köszönöm, hogy az irántunk való szeretetedet ilyen zseniális jósággal fejezed ki. Hála az ízletes finom ajándékaidért, Istenem.

Bejgli

1 kg sima liszt

50 dkg vaj vagy 25 dkg vaj és 20 dkg libazsír

3 dkg élesztő

2 tojás

6 dkg porcukor

4 dl tej

csipet só

Diós töltelék:

2 dl vizet, vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra ráöntjük. Jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát teszünk bele, kevés darált fahéjat és reszelt citromhéjat adunk hozzá. Ha a töltelék egy picit puha lenne, kevés morzsát adunk hozzá.

Mákos töltelék:

2,5 dl vizet forralunk 30 dkg cukorral, 40 dkg darált mákra ráöntjük, belekeverünk egy kevés darált fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és mazsolát. Mindkét töltelékben a cukor egy részét helyettesítjük mézzel. Hidegen kenjük a tésztára.

A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal összegyúrjuk. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű langyos tej hozzáadásával összegyúrjuk, a tésztának félkeménynek kell lennie. Addig gyúrjuk, amíg a kézről le nem válik.

Letakarva fél órát pihentetjük, utána 6 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formálunk, ezeket egyenként vékony téglalapformára nyújtjuk, és tésztavastagságnyi dió- vagy máktöltelékkel megkenjük. Összesodorjuk, kizsírozott tepsire rakjuk, egymástól kétujjnyi távolságra, hogy össze ne ragadjanak, és három helyen megszurkáljuk villával. Egy tojást felverünk, és a kalácsokat megkenjük vele. Meleg helyen száradni hagyjuk. Amikor megszáradt, ismét megkenjük, és hideg  helyre tesszük száradni. Így szép márványosan repedezett lesz a teteje. Mérsékelten meleg sütőben sütjük.     

Majnek Antal, kárpátaljai katolikus püspök

Hálát adunk neked, mindenható Atyánk! Fiad megtestesülése által nagy örömet szereztél az egész világnak. Menyegzős lakomát ünnepel ma Egyházad, mert annak istenségében részesültünk, aki szeretetből magára vette a mi emberségünket, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel együtt Isten, most és mindörökkön-örökké. Ámen.

Karácsonyesti menü gyermekkoromból:

A földjeinken lévő mindenfajtafáról kaptunk egy-egy gyümölcsöt a tányérba, ez hálaadás volt az évi termésért. (Még a szőlőből is maradt egy-egy fürt, ha kicsit aszalódva is). Először finom halleves került az asztalra anyuka receptje szerint, tavi pontyból , benne pirított kenyérkockával. Azután rántott hal rizzsel vagy krumplipürével, hozzá saját készítésű bor. Végül diós, mákos bejgli.

Karácsonyi halleves

Hozzávalók:

60 dkg hal

1 hagyma

1 csészényi apróra vágott sárga- és fehérrépa meg zeller

1 nagy burgonya

1 babérlevél

1 dl tejföl

6 dl tej

3 dkg vaj

1 evőkanál zsír

só, bors

A megmosott és feldarabolt halat 1 csésze vízben 15 percig főzzük, majd leszűrjük, és levét félretesszük. A hagymát vékonyra felszeleteljük, kanálnyi zsírban megdinszteljük, és felöntjük a hal levével, majd további másfél csésze forró vízzel. Beletesszük az apróra vágott burgonyát, a zöldségeket, a babérlevelet és ízlés szerint sót, borsot. Ezt együtt főzzük 30 percig. Beletesszük a tejet, a vajat és 5 percig főzzük. Legvégén hozzáadjuk a főtt halat, és még egyszer jól felfőzzük.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti