Az immunerősítő zeller – így fogyasszuk!
Zellerkrémleves, zelleres püré, töltött zeller és további három recept.
A zellernek kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Serkentőleg hat a veseműködésre, emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is jó.
Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz, de van benne kalcium, magnézium, vas, A, B, C-vitamin és nyomelemek. Érdemes tehát utánanézni, hogyan is fogyasztható. Három változata ismert: a halványító, a metélő és a gumós. Nálunk a gumós változatot, külföldön inkább a metélő típusokat termeszti. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A legtöbb értékes ásványi anyag közvetlenül a héj alatt található, ezért éles kis késsel vékonyan hámozzuk.
A zeller gyógyhatását nyers állapotban fejti ki a legjobban, a zellerlé rövid idő alatt rendbe hozza a vér sav-lúg tartalmát, magában azonban nagyon erős a májnak, ezért mindig vagy ásványvízzel, vagy sárgarépalével, esetleg más lével hígítva igyuk. Mindig fő étkezések között fogyasszuk. Erős vízhajtó hatása miatt állapotos kismamáknak csak kis mennyiségben ajánlatos. Vesebetegeknek fogyasztása ellenjavallt!
Különleges zellerleves
Hozzávalók:
1 nagyobb zellergumó
1 vöröshagyma
3 savanykás alma
4 dkg vaj
2 dl almabor
só, őrölt fehér bors
2 dl (friss) tejszín
olaj
A zeller egyik felét és két almát meghámozzuk, kockákra vágjuk. Fele vajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zellert és az almát, 4 dl vizet és az almabort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta. A maradék zellert meghámozzuk, lereszeljük vagy vékonyka csíkokra vágjuk és bő, forró olajban aranyszínűre megsütjük. Papírszalvétára kiszedjük. A maradék almát meghámozzuk, kockára vágjuk és a vajon pár perc alatt megpároljuk, sóval, borssal ízesíthetjük. A krémlevest a ropogós zellercsíkokkal és a párolt almakockákkal kínáljuk.
Zelleres almasaláta dióval és szőlővel
Hozzávalók:
10 dkg dióbél
1 kisebb zellergumó
2 db alma
kevés citromlé
1 kis fürt fehér szőlő
az öntethez:
1 dl joghurt
1 kk. mustár
1ek. méz
só, fehér bors
1 citrom
A dióbelet sütőben megpirítjuk, ha kihűlt apróra összevágjuk vagy mozsárban összetörjük. Közben meghámozzuk és lereszeljük az almát és a zellert, pár csepp citromlevet csöpögtetve rá, hogy ne barnuljon meg, majd hozzáadjuk a félbevágott és kimagozott szőlőszemeket. Összekeverjük az öntethez valókat és a salátára öntjük, a diót a tetejére szórjuk.
Zelleres krumplipüré
Hozzávalók:
0,5 kg krumpli
0,5 kg zeller
1 dl tejszín
2 ek. citromlé
1 kk. fehér bors
5 dkg vaj
zellerzöld
A krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük és a vajjal kikeverjük. A zellert egy másik edényben megfőzzük, amikor kicsit kihűlt hozzákeverjük a tejszínt, a citromlevet és a fehérborsot, majd a krumplipüréhez adjuk és simára kavarjuk. Az apróra vágott zellerzölddel megszórjuk. Rántott húsok mellé fenséges köret.
Zelleres-almás köret
Hozzávalók:
2 közepes zellergumó
4 savanyú alma
5 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl tejföl
1 citrom leve
zellerzöld
reszelt szerecsendió
só, fehérbors
A zellert és az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, a zellert fele olyan vastagságúra, mint az almát. A tűzálló edényt vajjal kikenjük, és felváltva belerakjuk a zeller- és almakarikákat, közben citromlével meglocsoljuk. A tejszínt a tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk a sót, borsot és a szerecsendiót, és ráöntjük a zelleres almára. A maradék vajat a tetejére morzsoljuk, végül rászórjuk az apróra vágott zellerzöldet. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. fél óra alatt készül el. Roston sült húsok mellé adhatjuk.
Zelleres-gombás melegszendvics
Hozzávalók:
25 dkg gomba
1 nagyobb zellergumó
4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
őrölt fehér bors, só
15 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
1 dl tejszín
2 ek. liszt
A megtisztított, apróra vágott zöldségeket a fűszerekkel a vajon megpirítjuk, kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk, majd a liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk. A szendvicskrémet kenyérszeletekre kenjük, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kész.
Töltött zeller
Hozzávalók:
4 szép zellergumó
10 dkg darált hús
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1dl húsleves
1 zsemle
2 tojássárgája
tej
1 kk. oregano
1 kis citrom leve
só, őrölt fehér bors
petrezselyemzöld
10 dkg reszelt sajt
A meghámozott zellert megmossuk. A citromlét forrásban lévő sós vízbe öntjük, beletesszük a zellert, takaréklángon félpuhára főzzük, és hagyjuk kihűlni a lében. A kihűlt zeller belsejét kanállal kivájjuk, a kikapart részt villával összetörjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk. A tejbe áztatott zsemlét kinyomkodjuk, és apró darabokra tépdessük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, az oreganot, az összezúzott fokhagymát, a darált húst, a tojássárgáját, a zeller kivájt részét, sóval, borssal ízesítjük és jól összedolgozzuk. A húsos masszát a jól kicsöpögtetett zellerbe töltjük, tetejére egy szelet paradicsomot teszünk, reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben – a húslevessel gyakran locsolgatva – közepes hőmérsékleten átsütjük. Rizskörettel kínálhatjuk.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>