Ezt az öt élelmiszert ne tárold sokáig, ha nem akarsz rosszat magadnak
Bizonyos élelmiszereket, főleg a tartós, száraz fajtákat hajlamosak vagyunk akár évekig is tárolni, mivel távoli a lejárati idejük. Ám önmagában az, hogy egy étel még nem járt le, nem jelenti azt, hogy érdemes lenne egy bizonyos idő után még elfogyasztani. Cikkünkben ezekből az élelmiszerekből szedtünk össze néhányat.
Hajlamosak vagyunk kevésbé körültekintően bánni bizonyos tartós, főleg száraz élelmiszerekkel, már ami a szavatossági idejüket illeti. Mert bár ezek tipikusan olyan termékek, amelyeknek a lejárati ideje rendszerint több hónapra vagy akár évre szól, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy akkor még mindig ideális őket elfogyasztani. Az ünnepi sütés-főzést követő időszak – hogy a kamrában is tiszta „lappal” indítsuk az új évet – nagyszerű alkalom lehet arra, hogy átválogassuk a ki tudja, mióta a polcok mélyén porosodó élelmiszereket. Azon túl, hogy van, ami „csak” az ízéből vagy a hatékonyságából veszít idővel, némelyikkel előfordulhat, hogy megpenészedik, vagy olyan apró, nemkívánatos kártevők telepednek meg benne, mint például a zsizsik: ami aztán a többi élelmiszerünkbe áttelepülve teljesen át is veheti az uralmat a kamrában.
Cikkünkben néhány olyan száraz élelmiszert mutatunk, amiknek állagát, minőségét időről időre érdemes leellenőriznünk.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
A teljes kiőrlésű gabonafélék, mint például a quinoa eltarthatósága nagyban függ a zsírtartalomtól.
Legfőbb „ellenségük” a meleg és a nedvesség, amik hatására a bennük található egészséges olajok avasodásnak indulhatnak.
Ideális esetben a teljes kiőrlésű gabonák enyhén édeskés vagy semleges illatot árasztanak. Ha dohos, olajos szagot érzünk, akkor az azt jeleni, hogy a gabonafélénk már messze nincs fogyasztásra ideális állapotban.
Őrölt fűszerek
Az olyan kedvenc őrölt fűszereink, mint például a kurkuma, a fűszerpaprika és a szerecsendió, általában két-három év után veszítenek az ízükből. Bár a régóta a polcunkon tárolt fűszerek fogyasztása nem káros az egészségre, nem is adnak annyi és olyan ízt az ételünkhöz, mint újabb korukban. Érdemes egy gyors szaglás- és ízpróbát tartanunk, amivel könnyedén eldönthetjük, friss-e még a fűszer.
Sütési alapanyagok
Az őrölt fűszerekhez hasonlóan egyes sütéshez szükséges alapanyagokat sem használhatunk fel örökké. Idővel a sütőpor és a szódabikarbóna is elveszíti a hatékonyságát, aminek következtében a süteményünk lapos maradhat. Működőképességét viszont letesztelhetjük úgy, hogy a szódabikarbónát ecettel, a sütőport pedig forró vízzel keverjük össze.
Ha az elegy felhabzik, az azt jelenti, hogy az összetevők még elég frissek a sütéshez.
Kekszfélék
A száraz kekszeket mindig légmentesen záródó üvegben vagy zacskóban tároljuk, nehogy nedvességet kapjanak, és megszikkadjanak. Nem árt, ha tudjuk, hogy felbontatlan állapotban sem érdemes kilenc hónapnál hosszabb ideig tárolni őket.
Dió- és mogyorófélék
A diófélékben és a magvakban általában nagy mennyiségű olaj van, így –az egyes teljes kiőrlésű gabonafélékhez hasonlóan – néhány hónap után könnyen avasodásnak indulhatnak. (Az avas olaj bomlástermékei gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak.) Ennek egyik jele a sajátos, kellemetlen szag és a sötét vagy olajos külső. Ha ilyen ételfélénk van, tegyük átlátszó zacskóba, és fagyasszuk le, így akár egy évig is megőrzi optimális frissességét!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>