Okosvíz, lúgos víz, babavíz vagy egyszerű csapvíz - melyik az egészséges?

Okosvíz, lúgos víz, babavíz, oxigénnel dúsított víz. Hosszan lehetne sorolni a boltok polcain sorakozó varázsvizeket – de vajon valóban pluszértéket rejtenek a palackjaik?

Kép: Pixabay.com

Tavaly nyár elején mindenki felkapta a fejét arra, hogy új termék – az okosvíz – jelent meg a palackozott vizek piacán. Ez úgy készül, hogy a természetes ásványvizet elpárologtatják, majd a lecsapódó vízhez magnéziumot, káliumot és kalciumot adnak. Ásványi sókkal dúsított desztillált vízről van tehát szó, amelyet a beharangozóban prémium termékként tálaltak. Kérdés, hogy ez az ismertetés mennyire állja meg a helyét.

„Azokat a termékeket nevezik prémiumnak, amelyek kiemelkedő minőségűek, értékűek és hasznosságúak; vagy amelyek ezekkel az erényekkel nem rendelkeznek, de a vásárlók annak tartják őket; vagy pedig drágák” – érzékelteti a kifejezés sokszínűségét Csupor Dezső farmakognóziai szakgyógyszerész, a Ködpiszkáló blog ötletgazdája. Mint mondja, okosvizet gyakorlatilag bármilyen vízből elő lehet állítani, nem kell hozzá más, mint desztillálás, majd ásványi anyagok hozzáadása. Az összetétel és az íz ily módon garantáltan állandó lesz, így volt ez korábban a Bonaqua esetében is. Ezzel nincs is baj, viszont az eljárást nem lenne szabad úgy beállítani, mintha hatalmas előnyt jelentene.

Csupor Dezső kiemeli, hogy a nyáron bemutatott okosvíz alapvetően kedvező összetételű, például nincs benne nátrium, így garantáltan nem emeli a vérnyomást.

Utóbbi a vásárlásnál fontos szempont lehet annak, aki hipertóniás. A gluténmentesség víz esetében már nem unikális tulajdonság, így itthon nem is szerepel a terméken, az Egyesült Államokban viszont igen. „Nálunk ezt tilos lenne ráírni, mert az unióban nem szabad olyasminek a hiányát előnyként kiemelni, aminek a jelenléte az adott termékcsoportra amúgy sem jellemző. Itthon amiatt járna büntetés, ha egy vízen a »gluténmentes« felirat szerepelne” – emeli ki Csupor Dezső.

Verseny a szavakkal

Az okosvíz körüli felhajtás jól mutatja, mennyire intenzív verseny folyik a palackozott vizek között. Ugyanakkor a boltokban kapható termékek nagy része teljesen tiszta ásványvíz vagy forrásvíz, olyan, ami emberi fogyasztásra tökéletes, extra hatása viszont nincs. Nem rendelkezik ilyennel sem az oxigénnel dúsított víz, sem a lúgos víz. „Az oxigénnel dúsított vizek azért visszatetszőek, mert az ember az oxigént a levegőből nyeri tüdőn keresztül, így teljesen mindegy, hogy a vizet dúsítják-e vele vagy sem. Másrészt az oxigén a vízben nagyon rosszul oldódik, eleve csak kis mennyiséggel lehet dúsítani, az pedig nyitás után ugyanúgy elpárolog, mint ahogy a szén-dioxid a szénsavas vizekből” – mondja Meleg Sándor dietetikus, az Alimento blog szerzője.

A lúgosító vizek szintén csodát ígérnek, azokból is sokfélét lehet kapni.

Meleg Sándor már olyat is látott, hogy ugyanannak a cégnek volt lúgos és savas vize is, és mindkettőre ugyanazt a gyógyhatást írták rá: méregtelenít, helyreállítja az emberi szervezet természetes pH-értékét.

Kép: Pixabay

 

„Ezzel a gond az, hogy az emberi szervezet nagyon precíz, mindig ellenőrzi az egyes szervek kémiai egyensúlyát. A pH nem is mindenhol ugyanolyan: teljesen más a gyomorban, mint mondjuk a vérben, a vékonybélben, vagy éppen a vastagbélben. Minden szervezetrésznek van egy optimális pH-tartománya, amit nem lehet megváltoztatni. Például hiába iszik valaki lúgos vizet, amint az a gyomorba bekerül, a lúgos kémhatást a gyomorsav semlegesíti. De még ha a pH-t véletlenül sikerülne bármilyen irányba eltolni, akkor is bekapcsolnának azok a pufferrendszerek, amelyek helyreállítják” – magyarázza a dietetikus.

Sportital vagy babavíz?

Vannak olyan speciális vizek is, amelyeket egyes esetekben tényleg érdemes előnyben részesíteni. Ilyenek a babavizek, amelyek abban különböznek az egyszerű ásványvizektől, hogy garantáltan nem tartalmaznak nitrátot. „Utóbbiakra a csecsemők nagyon érzékenyek, náluk akár halálos mérgezést is okozhatnak” – emeli ki a dietetikus. Hozzáteszi, hogy az ásványvizek persze eleve tiszták, hiszen olyan rétegből emelik ki őket, amely nem lehet szennyezett. A gyártástechnológia során ügyelnek a vastalanításra is, illetve a különféle gázok eltávolítására. Viszont külön nitrátmentesítést nem feltétlenül végeznek, ha a tartalom határértéken (1 mg/l) belül található. Ennek oka, hogy a felnőtteknél a vízben lévő nitrát különösebb gondot nem okoz, enzimrendszerük a határértéken belül már képes lebontani.

Erre a szervezet nagyjából egyéves kor után lesz képes, így a garantáltan nitrátmentes babavizeknek egyéves kor alatt van létjogosultsága, idősebb korban már megfelelő a tiszta víz is.

Felnőtteknek kínálnak speciális sportitalokat is, amelyeket azért fejlesztettek ki, mert mozgás közben rengeteg vizet vesztünk, az izzadással pedig sok nátrium, kálium, magnézium és kalcium is távozik. „Ezek a veszteséghez arányosítva kerülnek a sportitalokba, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy elektrolitösszetételük optimálisan pótolja az izzadással elvesztett sókat. Az elektrolitok mellé ízesítőanyagok is kerülnek, illetve gyártótól függően lehetnek bennük vitaminok, valamint az energiaveszteséget pótló szénhidrátok is” – magyarázza Meleg Sándor. Hozzáteszi, hogy ha a sportitalokat vízként forgalmazzák, nem fordulhat elő bennük koffein és egyéb adalékanyag, viszont a kategória kicsit már összefolyik az energiaitalokkal. Utóbbiak a koffein mellett olyan vízben oldott tápanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek amúgy inkább sportitalokra jellemzőek.  

A cikk a Képmás magazin 2018. szeptemberi számában jelent meg. A lapra előfizethet itt. 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti