Három saláta recept csírával, amely csirke és hal mellé is jó választás
A szabadföldi zöldségekre még várni kell, viszont csírákat bármikor hajtathatunk vagy vehetünk. Olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amelyekhez ezeket a friss hajtásokat használhatjuk.
Sült hal csírakörettel
A lucernacsíra köretként is használható, egyéb összetevőkkel remekül passzol például a sült halhoz. Ráadásul egészséges, és mivel nem tartalmaz sok kalóriát, fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók:
A halhoz:
4 halfilé (lehet bármilyen fehér húsú hal)
10 deka vaj
2 evőkanál olívaolaj
só, bors, kakukkfű, rozmaring
A körethez:
4 maréknyi lucernacsíra (jó helyette bármilyen más csíra is)
apróra vágott metélőhagyma ízlés szerint
3 szál sárgarépa reszelve
2-3 retek reszelve
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés: Öblítsük le a halszeleteket, majd szárítsuk meg őket. Egy serpenyőben keverjük össze a vajat és az olívaolajat. Amikor a vaj az olajban már teljesen elolvadt, szórjuk bele a fűszereket, majd ezzel a keverékkel vonjuk be a halszeletek mindkét oldalát, úgy, hogy azok jó fűszeresek legyenek. (Választhatjuk azt a megoldást is, hogy a fűszereket egy tányérba összekeverjük, majd abba mártjuk a vajas bevonattal bevont halszeleteket.) Ha a vajas-olajos fűszer a halszeretekre került, grillrácsra helyezzük azokat, és mindkét oldalukat 10-10 percig sütjük (amikor átforgatjuk a szeleteket, ismét alaposan bekenjük a fűszeres zsiradékkal, hogy biztosan ne száradjon ki).
A köret elkészítése roppant egyszerű, nem kell mást tennünk, mint összekeverni a csírát, a metélőhagymát, a reszelt sárgarépát, a retket és a zúzott fokhagymát, sóznunk és olívaolajjal meglocsolnunk.
Sült csirke hajtásos rizzsel
A sült csirke elkészítése önmagában nem nagy dolog, de ha a hozzá illesztett köretbe zöldségek és csírák is kerülnek, már mindjárt különlegesebben fest a jól megszokott fogás, elkészítése pedig alig igényel pluszmunkát.
Hozzávalók:
A húshoz:
fél kiló csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez
A rizshez:
20 deka rizs
két marék zöldborsó
2 deci húsleves alaplé
petrezselyem
fél deci olívaolaj
csírák
Elkészítés: Megmossuk a csirkemellet, majd ízlés szerint befűszerezzük. A hagymát fölaprítjuk, a fokhagymát pedig kinyomjuk, majd mindezt egy lábasba tesszük és olajjal felöntjük. Erre helyezzük a melleket, meglocsoljuk még egy kis olajjal, majd vízzel kicsit feltöltjük (a víz ne lepje el a húsokat). Először fedő alatt puhítjuk, 10 perc után megfordítjuk, majd amikor már puha, levesszük róla a fedőt és zsírjára sütjük mindkét oldalát.
A köret nagyjából úgy készül, mint a rizibizi, tehát a rizst megmossuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a borsót, a petrezselymet, ráöntjük az olajat, majd fölengedjük az alaplével. Lefedve főzni kezdjük, és megvárjuk, amíg a rizs megfő. Amikor elkészült, finoman hozzákeverjük a csírákat, és már tálaljuk is.
Serpenyős „saláta”
Nem klasszikus saláta, hiszen alapvetően serpenyőben készül, de attól még ízletes ez a brokkolis-csírás eledel. Húsokhoz köretként is fogyasztható, de önállóan is megállja a helyét. A lényeg, hogy a forró zöldségek közé frissen keverjük a csírákat.
Hozzávalók:
fél kiló brokkoli
2 gerezd zúzott fokhagyma
4-5 retek
1–2 marék csíra
mazsola ízlés szerint
Olívaolaj
Elkészítés: A brokkolit kisebb rózsákra szedjük, a retket vékonyabb karikákra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd átforgatjuk benne, és fél percig pirítjuk a zúzott fokhagymát. Ezt követően hozzáadjuk a brokkolirózsákat és a retekszeleteket, majd kevergetve sütjük 2 percig. Ráöntünk egy kevés vizet, majd nagyjából 5 percig pároljuk. Ezután levesszük a tűzről, rászórjuk az apróbb darabokra vágott mazsolát, meglocsoljuk olívaolajjal és belekeverjük a csírát. Azonnal tálaljuk.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>