Múltidéző finomság: variációk francia teasüteményre

Sokan úgy gondolják, Marcel Proust tette világhírűvé az Az eltűnt idő nyomában című művével ezt az apró, kagylócska formájú süteményt. Az elbeszélő egy madeleine-nek nevezett süteményt merít a hársfateájába, melynek íze felidézi a Combray-ben töltött gyermekévek ízeit és hangulatát.

madelaine
Kép: Unsplash / Jonathan Pielmayer

 

Madeleine – 1. recept

Hozzávalók: 5 tojás, 250 g cukor, 5 g vanília, 60 g méz, 1,2 dl tej, 400 g liszt, 20 g élesztő, 400 g felmelegített vaj

A hozzávalókat összekeverjük ebben a sorrendben, formába töltjük, és 8-10 percig sütjük.

Madeleine – 2. recept

Hozzávalók: 8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 tojás, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja

A sütőt 200 fokra melegítem elő. A vajat megolvasztom. A tojásokat a cukorral habos-fehérre keverem, majd hozzáteszem a citromhéjat. Óvatosan beleforgatom a lisztet, majd a kihűlt olvasztott vajat.

Néhány percre hűtőbe teszem dermedni, majd mikor már kanalazható állagú, kivajazott madeleine-formába simítom. Kb.10-12 perc alatt sül arany színűre.

Earl Grey teás madeleine

Hozzávalók: 5 ek vaj (a forma kikenéséhez is kell egy kevés), 2 ek Earl Grey teafű, 12 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, 2 tojás, 7 dkg cukor 2 ek méz, 2 rúd vanília kikapart belseje, 1/2 citrom reszelt héja

A vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a mozsárban porrá tört teafüvet. A lisztet egy edénybe szitáljuk, és hozzáadjuk a sütőport. Mixerrel kikeverjük a tojást a cukorral, majd hozzáadjuk a mézet, a vaníliát és a citromhéjat. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, hozzákeverjük az átszűrt vajat, és 3 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát kivajazott és lisztezett madeleine formákba töltjük, és 10 perc alatt megsütjük.

Nagyobb áruházakban kiváló minőségű madeleine formákat lehet kapni.. A madeleine tetszés szerinti ízekben készíthető. Készíthetünk fahéjasat, narancsosat, citromosat.

A cikk a Képmás magazinban jelent meg. A Képmás magazinra előfizethet itt>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti