Mit tegyünk a karácsonyi kekszes dobozba?
Idén diós-csokis, mogyoróvajas és mézeskalács keksszel tölthetjük meg a hangultos dobozokat.
Diós-csokis keksz
Hozzávalók / 12 adag:
25 dkg finomliszt, 20 dkg vaj (puha), 20 dkg cukor (kristály), 0.5 kk sütőpor, 1 csipet só, 2 db tojás
25 dkg dió (darált), 10 dkg dió (durvára vágott), 20 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os, durvára vágva)
Elkészítés:
- A hozzávalókból tésztát gyúrunk úgy, hogy a csokoládé darabkákat csak a végén dolgozzuk bele.
- A tésztából diónyi nagyságú gombócokat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és tetejüket enyhén lelapogatjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Mogyoróvajas keksz
Kozzávalók / 6 adag:
16 dkg mogyoróvaj (darabos), 12.5 dkg vaj (puha), 18 dkg barna cukor (sötétbarna), 2 ek juharszirup, 1 db tojás, 20 dkg finomliszt, 1 tk szódabikarbóna,1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A hozzávalókat fakanállal vagy robotgéppel összedolgozzuk. (A sorrend most lényegtelen, mindent egyszerre a tálba teszünk, és indulhat a keverés.)
- Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol, diónyi nagyágú gombócokat teszünk a tésztából. Tenyerünkkel korongokká laposgatjuk.
- Légkeverésen 170 fokra előmelegített sütőbe dugjuk 10 percre.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni a kekszeket.
Mézeskalács keksz
Hozzávalók / 6 adag:
250 g finomliszt, 90 g porcukor, 2 ek méz, 125 g vaj (hideg), 1 db tojás, 1 ek mézeskalács fűszerkeverék, 1 csipet só
Elkészítés:
- A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal.
- Hozzáadjuk a porcukrot, a fűszerkeveréket, a tojást, a mézet és egy csipet sót, majd összegyúrjuk a tésztát.
- Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csavarva fél órára a hűtőbe tesszük.
- A tésztát fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd a belisztezett pecséteket belenyomkodjuk.
- Egy megfelelő méretű pohár segítségével kiszaggatjuk a korongokat, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- 185 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>