Kapros muffin és burgonyaleves – ételek, amiket érdemes kaporral készíteni
Svájci pirítós, hideg burgonyaleves, túrós pite és cukkinis muffin, kaporral ízesítve.
A kapor kedvelt fűszernövény, emellett számos jótékony hatása ismert: illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta használják a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják. Rossz lehelet ellen hatásos, ha néhány kapormagot elrágcsálunk. Az ásványi anyagok közül sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej. Vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.
Ülőfürdő görcsös fájdalmakra
30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez.
Alább pedig hat kapros receptet olvashatnak.
Svájci pirítós
Gyorsan és könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
2 csésze reszelt sajt
20 dkg apróra vágott szardella
1 evőkanál apróra vágott snidling
1 tk kapor
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál citromlé
1 / 8 teáskanál őrölt fekete bors
20 szelet rozskenyér
A hozzávalókat villával összetörjük, összekeverjük. A kenyérszeleteket megpirítjuk, és megkenjük a szardellakrémmel. Megszórjuk reszelt sajttal, és egy kicsit grillezzük a tetejét.
Hideg kapros burgonyaleves
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
1 dl tejföl
1 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál liszt
só
ecet
1 csokor kapor
A megtisztított, kis kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, és besűrítjük vele a levest. Belekeverjük a tejfölt és annyi ecetet, hogy kellemesen savanykás legyen. Még egyszer felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Hidegen tálalva kellemes nyári leves.
Kapros-cukkinis muffin
Hozzávalók 4 személyre:
1½ csésze teljeskiörlésű liszt
2 evőkanál cukor
3 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
3 teáskanál kapor (apróra vágva)
¼ csésze tej
½ csésze olvasztott vaj
2 tojás
2 csésze Ricotta sajt
½ csésze reszelt cukkini
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másikban a többi alapanyagot szinte habosra kikeverjük. A két tál tartalmát összedolgozzuk, hogy homogén tésztát kapjunk. A muffin formákat kivajazzuk, kilisztezzük, ebbe kanalazzuk a tésztát, és 190 fokon aranybarnára sütjük (kb. 25 perc). A tetejét azonnal megszórhatjuk reszelt sajttal, és langyosan tálaljuk.
Kaporszósz
Hozzávalók:
1 ek olaj
2 ek liszt
1 csokor kapor felaprítva
3 dl víz
2-3 ek tejföl
só, bors
Pirítsuk aranybarnára a lisztet a felhevített olajon, szórjuk rá a kaprot, majd öntsük fel langyos vízzel. Kevergessük habverővel, amíg el nem kezd sűrűsödni, és keverjünk hozzá 2-3 evőkanál tejfölt. Ekkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Kapros-túrós pite
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg margarin
40 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
1 kg túró
1 csokor friss kapor apróra vágva
3 ek porcukor
2 dl tejföl (hogy krémes masszát kapjunk)
A margarint a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. Két cipóra osztom, a süti aljának és ha úgy szeretjük, a „rácsoknak”. (Nem kell feltétlenül rácsosra sütni.) Egy nagyobb méretű, magasabb falú tepsit kivajazok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. Az egyik adag tésztát veszem, és lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem. Kicsit elősütöm, hogy nehogy a túró eláztassa. A túrókrémet alaposan kikeverem és az elősütött tésztára simítom. A kisebb adag tésztából berácsozom a tetejét. Mehet vissza a sütőbe, kb. 30 percre. Igazi nagymamás íz!
Emésztést könnyítő tea
1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 2 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Langyosan fogyasszuk!
A kapor jótékony hatásáról itt írtunk.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>