gasztronómiatörténet

  • Bogos Zsuzsanna
    Étel egy edényben

    Tüdős rétes és töltött marhalép – Bizarr fogások régi szakácskönyveinkből

    Első ránézésre talán bizarrnak tűnnek régi szakácskönyveink bizonyos fogásai. Nyárson sült, töltött marhalép. Zöldfűszeres-gyömbéres agyvelőszendvics birkából. Tárkonyos, sült tehéntőgy. Tejfölös-citromos borjúmáj. Csirkevérrel sűrített ragu...
  • Bogos Zsuzsanna
    leves, külföldi receptek

    Hagymás banán és szír joghurtos birka – Mit adott az asztalunkra a külföld?

    Gyerekkori ízemlékeinknek a családi konyha mellett fontos elemei egy-egy utazás ételei. Mert ezeknek is megvan a saját zamatuk. Ehhez jönnek még a divatok: az...
  • Bogos Zsuzsanna
    Hamis teknősbéka leves

    Ettek-e a magyarok teknőst, és hogy kerülhetett a béka a levesbe?

    Ha felütünk egy szakácskönyvet, számtalan izgalmas ételneven akadhat meg a szemünk. A közelmúltból a rántott löncshús láttán szaladhatott fel a szemöldökünk, a régi, gasztronómiával...
  • Páczai Tamás
    Borkonyha Étterem

    Michelin-csillagok Budapesten

    Újra gasztronómiai csúcseseménynek ad otthont Magyarország: a Michelin Travel Partners és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésének köszönhetően Budapesten lesz a Michelin-kalauz The Main Cities...
  • Bogos Zsuzsanna

    Mi volt a bográcsgulyás előtt?

    A magyar lélek, ízlés és életkedv útvesztőiben barangolóknak Márai a „Szindbád hazamegy”-ben a régi étlapokat ajánlja segítségül. Ha belelapozunk hat évszázad magyar szakácskönyveibe, rájövünk...