magyar gasztronómia

  • Bogos Zsuzsanna
    tarhonya

    Hogyan együk a tarhonyát?

    Első ránézésre nem sok van a tarhonyában. Ha valami nagyon ismerős, nosztalgikus ízre vágyunk, odatesszük a pörkölt és az uborka mellé. Ha meg valami...
  • Bogos Zsuzsanna
    Étel egy edényben

    Tüdős rétes és töltött marhalép – Bizarr fogások régi szakácskönyveinkből

    Első ránézésre talán bizarrnak tűnnek régi szakácskönyveink bizonyos fogásai. Nyárson sült, töltött marhalép. Zöldfűszeres-gyömbéres agyvelőszendvics birkából. Tárkonyos, sült tehéntőgy. Tejfölös-citromos borjúmáj. Csirkevérrel sűrített ragu...
  • Bogos Zsuzsanna
    leves, külföldi receptek

    Hagymás banán és szír joghurtos birka – Mit adott az asztalunkra a külföld?

    Gyerekkori ízemlékeinknek a családi konyha mellett fontos elemei egy-egy utazás ételei. Mert ezeknek is megvan a saját zamatuk. Ehhez jönnek még a divatok: az...
  • Bogos Zsuzsanna
    Szakácskönyv és fakanál - Mit főztek a magyarok a 20. század elején?

    Ibolyafagylalt és kapribogyós mártás – Mit főztek a magyarok a 20. század elején?

    Ahány ház, annyi szokás. Mondjuk, de valóban így van? Ismerjük még a házunk szokásait? Nem inkább ugyanarra, ugyanazokra az ételekre gondolunk, ha a magyar...
  • Bogos Zsuzsanna
    Hamis teknősbéka leves

    Ettek-e a magyarok teknőst, és hogy kerülhetett a béka a levesbe?

    Ha felütünk egy szakácskönyvet, számtalan izgalmas ételneven akadhat meg a szemünk. A közelmúltból a rántott löncshús láttán szaladhatott fel a szemöldökünk, a régi, gasztronómiával...
  • Páczai Tamás
    magyar gasztronómia

    „Az a konyhaművészet, ha olcsó alapanyagból is nagyot tudsz alkotni!”

    A koronavírus-járvány miatt az eredetileg tervezett májusi időpont helyett október 15–16-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének számító Bocuse d’Or európai döntőjét az észtországi...