Három gyors tavaszi recept: medvehagyma esszencia, almaméz és szörp házilag
Medvehagyma esszencia, hársfavirág szörp és almaméz készítése házilag.
Medvehagyma esszencia
Hozzávalók: 2-3 csokor friss medvehagyma, só ízlés szerint, olívaolaj ízlés szerint
Az alaposan megmosott és lecsöpögtetett medvehagymát aprítsuk fel, adjuk hozzá a sót és az olívaolajat, majd töltsük üvegekbe! Sötét, hűvös helyen nagyon sokáig eláll! Húsok, zöldségek ízesítéséhez ajánlom és fűszervaj is készíthető belőle!
Medvehagymát több hazai helyszínen mi magunk is gyűjthetünk, a lelőhelyekről itt írtunk.
Hársfavirág szörp
Hozzávalók: egy nagy csokor hársfavirág, 1 kg cukor, 1 kezeletlen héjú citrom
A cukorból készítsünk sűrű szirupot! A virágot tegyük egy nagy üvegbe, karikázzuk rá a citromot, majd öntsük rá a kihűlt szirupot! Takarjuk le, 4 napon át érleljük, de naponta keverjük meg! A végén szűrjük le, és töltsük kifőzött üvegekbe!
Almaméz
Hozzávalók: 4 liter rostos (szűretlen) 100%-os almalé, fél kg nádcukor, egy kiskanál őrölt fahéj
Kezdjük el melegíteni egy lábosban az almalevet, adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat, kevergessük, míg a cukor elolvad! Ezután már nem kell folyamatosan kevergetni, kis lángon, kb. 2 óra alatt főzzük sűrűre, majd töltsük üvegbe!
Sűrű, mézállagú, sötét színű szirupot kapunk a végén. Kenhetjük kenyérre, palacsintába, süteményekhez és sült sajtokhoz adhatjuk öntetként!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>