Svéd sáfrányos kalács - Lussebullar recept
A svéd karácsony tulajdonképpen december 13-án, Luca napján kezdődik. Azért nevezetes ez a dátum, mert a Gergely-naptár bevezetése előtt ekkorra esett az év legrövidebb napja. A hagyomány szerint a szent hajnalban gyertyafénnyel érkezik meg az otthonokba, forralt bort (glöggöt), kávét és sáfrányos kalácsot hoz a háziaknak. Napjainkban a család leánygyermeke öltözik be fehér ruhába, fején gyertyakoszorúval köszönti szüleit egy finom reggelivel.
Hozzávalók: 120 ml tej, egy csipetnyi sáfrány, 400 g liszt, 50 g őrölt mandula, ½ tk só, 75 g cukor, 25 g friss élesztő, 120 ml langyos víz, néhány csepp mandulakivonat, 50 g vaj, a tetejére: egy tojássárgája, kevés víz
Elkészítés: A tejet forráspontig melegítjük, beleszórjuk a sáfrányt, és hűlni hagyjuk. Közben egy tálba kimérjük a lisztet, az őrölt mandulát, a sót és a cukrot. A langyos vízzel elkeverjük az élesztőt, majd a leszűrt sáfrányos tejjel együtt a lisztes keverékhez adjuk. A mandulakivonattal hólyagosra dagasztjuk. Egy aránylag lágy, ragacsos tésztát kapunk, mely letakarva másfél óra alatt a duplájára nő. Ekkor lisztes felületen átgyúrjuk, és 5-6 egyenlő részre osztjuk. Minden gombócból két hurkát sodrunk, majd a két végükről behengergetjük a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, letakarva még fél órát pihentetjük, azután kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenve 200C°-ra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>