Kicsi a Somló, de erős!
A borkedvelők között bombaként robbant a hír tavasszal, hogy a világon elsőként a teljes Nagy-Somlói borvidék áttér ökológiai művelésre. Hazánk legkisebb borvidéke még itthon is kevesek előtt ismert, pedig Európán belül egyike a legjobb adottságokkal rendelkezőknek fehérszőlő termesztéséhez. Kiváló boraihoz páratlan panoráma, tökéletes vendéglátás és kifogástalan infrastruktúra a korcsolya.
„Odamenni a hegyhez” – ez a mondat többször eszembe jutott a Nagy-Somlóról. Réges-régen egy zalaegerszegi udvarlás miatt utaztam a hegy mellett sokszor, de csak megcsodáltam magányos szépségét a vonat ablakából, le nem szálltam. Egy ideje viszont egyre lelkesebben érdekel a bor eredete, kultúrája, készítése, na és természetesen az íze. Számos borvidékünket bejártam már, de Tokajt, Villányt, Szekszárdot vagy a Badacsonyt előre vettem, mert a Somló, „hát oda majd egyszer, az én lelkem amúgy is inkább löszben érlelt, nem bazalt”. Szerencsémre a tudásomat legjobb borászaink segítségével tudom mélyíteni lépésről-lépésre, így az elmúlt hónapokban már integetett nekem a hegy a Marcal-medencéből, a bevezetőben említett hír hallatán pedig azonnal tudtam, hogy a következő zarándoklatom a Nagy-Somlóhoz vezet.
„A tavalyi hegyközségi gyűlésen a tagok jelentős többsége megszavazta, hogy egységesen álljon át a Nagy-Somlói borvidék az organikus művelésre. Aztán különböző aggályok merültek fel, és a következő közgyűlésen némiképp módosítottunk. A jelenlegi határozatok szerint a két védett eredetű, OM somlói bornak - ezek a Somló és a Somló Superior - kell olyan bornak lennie, amelynek alapanyaga a Somlóról termesztett, organikusan művelt szőlőterületről származik, a nem organikusan művelt szőlőből készülő borokat Balaton régiós borként, vagy dunántúli tájborként lehet forgalomba hozni."
Még nem adták be az eredetvédelmi szabályozáson belül a termékleírás módosítását, de én nagyon bízom benne, hogy a következő közgyűlésünk olyan határozatot fog hozni, hogy mind a két kategória csak organikus művelésből származó lehessen – osztja meg a részleteket Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége elnöke. – Ez nem jelenti azt, hogy az egész borvidéken egységesen kötelező az organikus művelés, hiszen továbbra is lehet olyan bort készíteni, ami balatoni vagy dunántúli tájakról származó szőlőből készül, és a pár ezer négyzetméteren termesztő háztáji gazdákat sem akarjuk kényszeríteni. Mi csak azt szeretnénk, hogy ami somlóiként kerül forgalomba, ahhoz csak organikusan művelt területről származzon az alapanyag – mondja el Baráth Sándor, majd hozzáteszi:
Tudomásunk szerint nincs a világon még egy olyan borvidék, ahol védett eredetű bort csak ökológiai művelésű szőlőből lehet készíteni.
Penedes spanyol borvidéken a Cava (a spanyol pezsgő – a szerk.) csak organikus szőlőből készülhet, de a boroknál ott sem kötelező. Somló méretét tekintve alkalmas erre a szerepre, hiszen Magyarország legkisebb borvidéke, 550 hektár nyilvántartott területtel.”
A Nagy-Somlón sok termelő már évek óta ökológiai művelésben termeli a szőlőt
A tapasztalatok nagyon kedvezőek, így nem a „semmiből” jött a hegyközség ötlete, viszont az átállás nem máról holnapra történik meg. „Úgy fogadtuk el az erről szóló határozatot, hogy négy évig tartó átképzésen vesznek részt a borászaink. Havonta egyszer van ilyen összejövetel a Kreinbacher Birtok konferenciatermében a Biocont Magyarország Kft. szervezésében, ahol neves egyetemi tanárok, szakértők, kutatók tartanak olyan előadásokat, amik segítik az átállás folyamatát. A képzés 2022 novemberéig tart, 2023-tól pedig már kötelező lesz teljesen organikusan művelni szőlőiket azoknak, akik ezeken a képzéseken részt vettek, jelenleg mintegy 50 somlói borász tanul nálunk.”
A Kreinbacher Birtokot 2002-ben alapította Kreinbacher József , ekkoriban vásárolta első dűlőit a Somlón. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet-borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára több, mint 60 hektáron gazdálkodnak, 2008 óta organikusan, valamint évente további 20–30 hektárról szüretelnek. Baráth Sándor a kezdeti időszakban a birtok igazgatójaként dolgozott, az elmúlt években pedig a borászat turisztikai életét gondozza, hiszen a birtok az elmúlt 10 évben pezsgőgyárral, négycsillagos borhotellel, borbisztróval és konferenciaközponttal gyarapodott.
A Kreinbacher ultramodern borászata, csakúgy, mint a belső építészetéért díjazott borbisztró és hotel építészetileg is kuriózum, belepillantani a bor- és pezsgőkészítés különböző fázisaiba külön élmény ilyen környezetben. „A Somló sosem lesz olyan, mint a Badacsony, de lehet, hogy jobb is. Ott a Balaton közelsége egyértelműen meghatározza a borturizmus volumenét, nálunk viszont csak a hegy és a bor van. Minden látogatót örömmel fogadunk – bortúrára a honlapunkon lehet időpontot foglalni –, és nagy örömmel tapasztaljuk, hogy az elmúlt két-három évben felpörgött a Somló látogatottsága” – mondja búcsúzóul Sándor, miközben végigmustráljuk a borászat különböző részeit, majd továbbirányít Györgykovács Imréhez. Ő olyan legenda a Somló életében, mint amilyen Fekete Béla: a rendszerváltás utáni időszak maroknyi kis pincéinek egyike az övé, amelyeknek a Somló mai hírnevét köszönhetjük. Györgykovács Imre a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés tulajdonosa, a 2012. évben ő lett a borászok borásza. A legendát telefonon érem el, miközben sétálok a bazaltorgonák felé a Somlót behálózó, grandiózus bazalttámfalak szegélyezte úton. „Nézze, én már átadtam a stafétabotot a fiataloknak. Hetvenéves elmúltam, egy hektárt tartottam meg a gazdaságomból. Nagyon sok a visszajáró, régi vendégem, barátok is gyakran látogatnak el a kis birtokunkra. Bár nagyon szeretném, de új vendégeket nem tudok fogadni, hiszen nincs annyi borom, hogy mindenkit kiszolgáljak, azt pedig nem szeretném, hogy csalódottan távozzon tőlem bárki is.”
A Somlót körbeöleli egyfajta misztikum, mintha a sziklás talaj alatt nagy titok rejtőzne, amely a szőlő gyökerein át érkezik meg a poharunkba.
Györgykovács Imre tudását is a borait kóstolva ismerhetjük meg igazán, amihez a legjobb hely a Szent Margit-kápolnához vezető úton található Somlói Borok Boltja. Kihagyhatatlan betérő, árnyékos, panorámás teraszán nyugodt kóstolóval kezdhetjük a vásárlást, a polcaikon figyelmes válogatást találunk főleg helyi és balatoni, valamint az egyre ritkább Györgykovács borokból.
A fiatal generáció is egyre erősebb a Somló déli lankáin
Legtöbbjük azt az utat követi, amit Györgykovács vagy Fekete mentett át az elmúlt évtizedekben. „Kis családi pincészet vagyunk, és meg is maradunk annak. Több mint 3 hektáron gazdálkodunk, évi 10–12 ezer palackot töltünk. Még egy picit szeretnénk fejlődni, hogy a bevételeink stabilabbak legyenek, de nagy gazdaságot nem szeretnék, mert az mind anyagiakban, mind munkaerőben túl nagy ugrás lenne. Nekünk a legfontosabb cél, hogy jól érezzük magunkat ebben a történetben.” – mondja Barcza Bálint hangulatos vendégfogadó helyükön, a Kőkonyha Borteraszon. A bazaltorgonák tövében vagyunk, a hozzáértők szerint a Somlón belül ezek a legjobb adottságú területek a szőlőnek. Az asztalokon, kőkerítéseken virágzó kövirózsák, poharunkban a pince egyik legkitűnőbb tétele illatozik, egy 2016-os juhfark. „A 2011-es évjáratban jelentek meg az első borok palackban, és már akkor átálltunk az organikus termesztésre, de a borkészítésben is igyekszünk naturálisan gondolkodni. Borainkat spontán erjesztjük, csak ként és derítéshez bentonitot használunk, majd palackozunk. Évről évre ezen belül is próbálok még tisztább irányba menni, tehát alacsonyabb kénszinten tartom a borokat, erjedés után bizonyos tételeket hosszú ideig pihenni hagyok, csak a legvégén kénezem le. Kísérleteztem teljesen kénmentes borral is, de az egyelőre nem vált be. A magunk szórakoztatására sok új technológiát is kipróbálunk, készítettünk 2015-ben pezsgőt is, egészfürtös préseléssel pedig tavaly próbálkoztam először. Kékszőlővel is foglalkozom, ami itt a hegyen egyáltalán nem általános. Van egy apró kékfrankos ültetvényem, ez a fajta mostanában annyira izgat, hogy egy kisebb telepítést is tervezek, de egy ideig megmarad játéknak.”
Somlóra érkezzünk felkészülten!
Legkisebb borvidékünkön nagyon sok látnivalót, pincészetet, vendégházat, borbisztrót és éttermet is találunk, ami több napos látogatáshoz is bőséges programot kínál. Fontos azonban kiemelni, hogy itt nem a badacsonyi vagy a villányi borturizmust találjuk, mert a hegyet még nem látogatják annyian, hogy a borászok hétköznap is nyitott pincékkel várják a beeső kirándulókat. Barcza Bálint is kiemeli, hogy többször találkozott kifejezetten csalódott emberekkel, akik előzetes bejelentkezés hiányában nem tudtak pincét látogatni, mert a borászok a szőlőben dolgoztak. „Az a legrosszabb nekünk, amikor valaki csalódva megy el a hegyről.
„Ezért nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy itt vagyunk, nagy szeretettel várunk mindenkit, de kérjük, hogy előre jelentkezzenek be, mert akkor össze tudjuk hangolni a napi munkát a vendégek fogadásával.”
„Nálunk nincs akkora tömegturizmus, hogy megérje napi szinten nyitva tartani és erre alkalmazottakat fizetni, de bejelentkező és visszajáró vendégeink pont azt szeretik a legjobban, hogy megmaradtunk eredetinek, és személyesen velünk találkozhatnak.”
A hegyen nagyon sok kiváló pincészetet találunk a nagybirtokos Kreinbacher és Barcza Bálinték családi borászatán kívül is, ilyenek például a Somlói Apátsági Pince, Kolonics Pince, a Somlói Vándor, a Kőfejtő borászat vagy Spiegelbergék csodálatos terasza a Margit-kápolna mellett, hogy csak néhányat említsünk. Ne feledjük: utazás előtt néhány nappal telefonon, e-mailen vagy a weboldalon keresztül jelentkezzünk be hozzájuk, ha teljes „Somló-élményt” szeretnénk.
Tippünk: A Nagy-Somlót Budapesttől 160 kilométerre találjuk, autóval körülbelül 2 óra az út, vonattal negyedórával több. Az utóbbival kerékpárt is szállíthatunk, amivel kellemeset túrázhatunk a hegy körül. Érdemes Devecsernél leszállni, innen 8 kilométer a Somló egy alacsony forgalmú mellékúton át. A borvidék hivatalos weboldalán hasznos információkat és szálláslehetőségeket találunk a környékről, de a legtöbb borászat szervez dűlőtúrákat, kirándulásokat, gasztronómiával egybekötött borkóstolókat.
A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai támogatásával készült.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>