„Ez a hely álmokból és gyermekkori emlékekből épült” – Egy öreg vízimalom újjászületése
A hosszúhetényi Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely tulajdonosa, Ásványi Rita pécsi születésű, de 2004 óta külföldön, jelenleg Franciaországban él. Ám még ez a körülmény, a több ezer kilométeres távolság sem tudta eltántorítani régi álmának megvalósításától, hogy családi örökségéből, a hosszúhetényi vízimalomból bámulatos vendéglátóhelyet varázsoljon.
Rita gyermekei születése előtt férjével, hátizsákkal járta a világot. Lakott már Oroszországban, Lengyelországban, Svédországban és Észtországban, jelenleg Franciaország a második otthona, de gyökerei mindmáig szülőföldjéhez, a Pécs melletti Hosszúhetényhez kötik, ahová minden hónapban visszatér.
– 2004 óta külföldön élsz. Miért döntöttél mégis úgy, hogy megmented a régi vízimalmot, amelyből létrehoztad az Almalombot?
– Ez a vízimalom végigkísérte a felmenőim életét, családunk történetének őrzője. A 2006-ban országos műemlékké nyilvánított, 19. század elején épült Dallos-Böröcz vízimalom a családi örökségem, hét generációra visszavezethető családfával. Ezer szállal kötődöm hozzá, ezért döntöttünk úgy a férjemmel, hogy a távolság okozta nehézségek ellenére megmentjük az enyészettől ezt a gyermekkori emlékekben gazdag, öreg malmot. A felújítás ötlete 2010-ben született, amikor a nagypapám meghalt.
Arról álmodtunk, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, ahova szívesen járnak és térnek vissza emberek. Egy találkozóhelyről, amelynek méltó otthona lehet az újraélesztett családi malom.
– Egy műemléképület felújítása nem kis kihívás. Hogyan valósult meg?
– Az Ybl-díjas Pelényi Margit páratlan építészeti terve alapján, számos uniós és hazai nyertes pályázat segítségével 2012 novemberében kezdtük meg az építkezést. Az építészeti koncepcióban Margittal nagyon egymásra találtunk: mindketten olyan megoldást kerestünk, amelyben a régi és az új összhangban van. Minden, ami eredeti és megmenthető volt, gondosan megőriztük vagy korhűen felújítottuk. Cél volt az is, hogy a malom gépezetét autentikusan felújíttassuk, és része legyen egy élettel teli éttermi térnek, találkozóhelynek. Ennek eredménye, hogy a vendégeink a négy méter átmérőjű vizes kerék felett kialakított galérián ülhetnek, vagy a régi tisztaszobából családi könyvekkel és bútorokkal berendezett könyvtárszobában étkezhetnek. Időnként még a több mint 100 éves faszerkezet kattogását is hallhatjuk, amikor egy kis villanymotor segítségével beindítjuk a malmot.
Az Almalombnak eredetileg három „lábat” terveztünk: az étterem-rendezvényteret, a szálláshelyet és saját termékeink – füstölt só és paprika, kovászos rozskenyér és házi tészta – árusítását. Mint étterem és rendezvényhelyszín 2015-ben indultunk, a szálláshely megvalósítása azonban 2019-ig váratott magára, amikor is a szomszédos, helyi védelem alatt álló hagyományos parasztház felújítása elindult, majd idén tavasszal lezárult.
– Hogyan működtethető az Almalomb Franciaországból?
– Ez kizárólag egy kiváló csapattal lehetséges. Csaplár Juditot, az üzlet vezetőjét, az étterem „háziasszonyát”, egyben jobb kezemet még egyetemi éveimben ismertem meg, és az üzleti szálakon kívül szoros barátság is összefűz bennünket. Judit helyben vezette az építkezést, míg én külföldről irányítottam a projektet. Hosszúhetényben Judit személye biztosítja az étterem működésében a folytonosságot, és büszkén vallhatjuk, hogy kis csapatunk több mint fele falubéli.
– Milyen ízvilágra számíthat a hozzátok betérő?
– Rövid, gyakran változó étlappal dolgozunk, szezonális, friss, lehetőleg helybéli alapanyagokból.
Ugyan megjelennek hagyományos ételek is a választékunkban, de nem szorítkozunk a szűk értelemben vett magyaros konyhára. Folyamatosan kutatjuk, hogyan lehet a hagyományos alapanyagokat, ételkészítési és tartósítási technológiákat a mai korra adaptálni, újraéleszteni. Nem riadunk meg a szokatlan párosításoktól, sem más nemzetek ízeinek becsempészésétől.
– A koronavírus-járvány mennyire írta felül a terveiteket?
– Nem tagadom, a 2020. március végi korlátozások minket is súlyosan érintettek: március 26-án bezártuk az éttermet. Ám a kezdeti megtorpanás után úgy döntöttünk, hogy a problémát lehetőségként fogjuk föl, és mint mindig, előre menekültünk: nem állítottuk meg az életet, hanem a fejlődés lehetőségére koncentráltunk. Lett végre idő az Almalomb Apartmanok és környezetük szépítésére, az egykori nagyszülői kert helyén saját veteményeskert ültetésére. Megszerveztük az Almalomb nagyköveteiként számontartott saját tésztáink és kenyereink értékesítési láncát, ennek részeként saját webshopot nyitottunk. Mire a járvány lecsengett, elkészültünk mindennel, és júniusban újra megnyithattunk, az immár 16 fő befogadására alkalmas szálláshellyel együtt.
– Mik a tapasztalataitok, visszavetette a járvány a forgalmat?
– A szezon pozitívan indult, már most rengeteg foglalásunk van, és úgy látjuk, hogy az étterem, a rendezvényterem és a szállás kölcsönösen támogatják egymást. Bár azokat a rendezvényeket, családi eseményeket, amelyek április és június közé estek, a vendégeink törölték vagy halasztották, ám amikor kiderült, hogy június 15-től ismét lehetséges kisebb rendezvényeket szervezni, újra megtaláltak bennünket, és szeptember végéig betelt a naptárunk. Büszkék vagyunk rá, hogy az ország egyik legrangosabb családi és esküvői helyszíne lettünk, évente 15–20 rendezvénnyel.
– Mit gondoltok, milyen lesz a folytatás?
– A belföldi turizmus már most meglepően erős, a külföldi foglalások azonban eddig elmaradtak, és úgy gondolom, idén nyáron nem is nagyon számíthatunk rájuk. Az, hogy egy eldugott, elszigetelt helyen vagyunk, ahol nincs sok véletlenül betérő vendég, eddig talán hátrányunkként jelentkezett, ám a járvány miatt ez most egyértelműen előnyünkké vált.
Növeli a vonzerőnket az is, hogy család- és állatbarát szálláshely vagyunk, így minden feltétel adott, hogy a babával vagy kisállattal érkezők is kiválóan érezzék magukat nálunk.
– Milyen környékbeli látnivalókat szoktatok ajánlani a hozzátok betérőknek?
– Aki a nyugalmat, természetjárást kedveli, bejárhatja a Mecsek szebbnél szebb túraútvonalait, bájos, egyedi hangulatú kis településeit. Az aktív kikapcsolódás hívei lovagolhatnak a környéken található lovardák valamelyikében, vagy nagy kerékpártúrákat is tehetnek. A neves gyógyfürdők – Sikonda és Harkány – mellett vannak természetes vizeink is, nagyon népszerű úti cél például Orfű és környéke.
A kuriózumot keresőknek szól a helyi utazási irodával közösen szervezett „Ehető vadvirágok a Mecsekben” túránk. A szórakozást kedvelők pedig a tőlünk mindössze 10 kilométerre fekvő Pécset fedezhetik fel az UNESCO világörökségét képező látnivalóival, éttermeivel és sokoldalú szórakozási lehetőségeivel. És mivel a villányi és szekszárdi borvidékek sincsenek messze, oda is megéri ellátogatni.
A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai támogatásával készült.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>