Nyári mentes mákos muffinbogarak
A nyárban az egyik legjobb dolog a napsütéses órák száma. Délután még napos a konyha, így én is sokkal derűsebben állok neki a főzőcskének, sőt, még süteményt sütni is van kedvem, főleg, ha a gyerekek körülöttem sürögnek. Ilyen alkalommal született ez a mákos mentes muffin is.
Szerencsémre mindkét lány szereti a mákot, aminek azért örülök, mert ad 1: én sajnos nem szerettem gyerekként, ad 2: tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, és ez az utóbbi szempont egy fruktóz–tej–laktóz–tojásmentes étrendben különösen felértékelődik. A mákban van foszfor, magnézium, kálium, kalcium, vas, B1, B2, B6 és E-vitamin, sőt, még a rosttartalma is magas, és akkor még szót sem ejtettem a hasznos zsírsavakról és aminosavakról, amelyeket – nem mellesleg – tartalmaz. Ha mindezt még egy köles–rizs–kukorica gluténmentes liszttel is kombináljuk, tökéletes desszert lehet egy könnyű nyári vacsora után.
Hozzávalók (körülbelül egy tepsi adag):
- 100 gramm vaj/margarin (mentes!)
- 120 gramm xilit/nyírfacukor/egyéb természetes édesítő
- 1 tojás helyettesítésére: 1 evőkanál chiamag és 3 evőkanál víz
- 180 gramm gluténmentes liszt (amit én használtam, köles-, kukorica- és rizsliszt keverék volt)
- 2 csipet só
- fél zacskó sütőpor
- 1 teáskanál fahéj és/vagy 1 kávéskanál szerecsendió (ez utóbbitól pikáns lesz a mákos süti)
- 3 evőkanál mák (ez lehet több is, ízléstől függően)
- 1 csésze növényi tej (a zabital ízre kicsit édesebb, ezért érdemes ezt használni)
A tojás helyettesítésére használhatjuk a chiamagot. Jótékony hatásairól órákat lehetne beszélni, de talán a legfontosabb, hogy nagy arányban tartalmaz fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Korábban a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felhívta a figyelmet fogyasztásának veszélyeire, de pont arra figyelmeztettek, hogy a bevitt mennyiségre kell figyelni. Mivel a chiamag fogyasztása trendi lett, ezért a fogyókúrázók őrült módon kezdték el használni a konyhában, azonban pont a magas rosttartalom miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő. Ebben a receptben azonban egy teljes tepsi süteményhez elég egy minimális, 1 evőkanálnyi chiamag.
Elkészítés:
Az 1 evőkanál chiamagot tehát 3 evőkanál vízzel felöntjük, így 20 perc alatt megszívja magát, és megduzzad kocsonyásra. A vajat közben felolvasztjuk, kikeverjük az édesítővel, aztán a kocsonyásra duzzadt chiamaggal és a fahéjjal/szerencsendióval. A lisztet a sóval és a sütőporral jól összekeverjük, és fokozatosan adagolva hozzákeverjük a folyékony összetevőkhöz. Végül fokozatosan hozzákeverjük a növényi tejet – vigyázva, nehogy túlhígítsuk a tésztát! –, viszont, ha még túl sűrűnek érezzük, akkor önthetünk hozzá még folyadékot.
A kiválasztott muffin/bogárformákba beleöntjük a tésztát (kb. háromnegyedéig legyen a formának), és már tolhatjuk is a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.
A végén olvasztott vajjal le lehet kenni a tetejét és fahéjas porcukrot (szőlőcukrot vagy porrá darált xilitet) szórni rá, esetleg natúr eper- vagy szilvalekvárral kínálni, de kísérő nélkül is megállja a helyét, bármikor elvihetjük magunkkal egy nyári piknikre, vagy elmajszolhatják a gyerekek a kertben, a teraszon (természetesen szigorúan a késő délutáni kellemes napsütéses órákban).
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>