Kisütve
A sütőtök már önmagában is isteni finom, de különböző fogások alapanyagaként még nagyobb hasznát vesszük. Erre mutatunk most három példát.
Sárga rizottó
A sütőtökös rizottó igazi különlegesség. Arra viszont figyeljünk, hogy alapanyaga rizottórizs legyen – speciális állagát ugyanis ez a kerek szemű, magas keményítőtartalmú, hófehér színű rizstípus adja meg.
Hozzávalók:
30 deka sütőtök
25 deka rizottónak való rizs
1,5 liter húsleves alaplé
fél deci száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 deka vaj
10 deka reszelt parmezán
Friss kakukkfű
Elkészítés:
Forraljuk föl az alaplevet, a fokhagymát pedig pirítsuk meg. A hagymát kockázzuk fel apróra, majd vajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott sütőtököt, az apróra vágott kakukkfüvet és a rizst. Amikor a rizs üvegesedni kezd, adjuk hozzá a bort, majd kevergessük egészen addig, míg magába nem szívja. Ha ez megtörtént, adjunk hozzá egy decinyi forró alaplevet, és keverjük bele a fokhagymát is. Innentől kezdve decinként adagoljuk az alaplevet a rizshez, amint az fölszívta az előző adagot. Ehhez a procedúrához nagyjából 20 percre van szükség, ezt követően már csak azt kell megvárnunk, hogy elfőjön az utolsó adag lé is. Ekkor keverjünk bele egy teáskanálnyi vajat, és adjuk hozzá a parmezán felét is. A sajt maradékát tálaláskor szórjuk a rizottó tetejére.
Sütőtökleves
Igazi klasszikus a sütőtök krémleves, és bár főzve egyszerűbben elkészíthetjük, az íze akkor lesz az igazi, ha hagyományos módon, a sütőben sütjük egészen puhára. Ha pedig igazán stílszerűek akarunk lenni, tálaljuk kikapart japán sütőtök héjában.
Hozzávalók:
1 kiló sütőtök
1 nagyobbacska krumpli
1 édes alma
1 hagyma
2 evőkanál méz
Fél deci narancslé (lehetőleg frissen facsart)
1 liter zöldségleves alaplé
só, bors, friss kakukkfű és szerecsendió
1 deci tejszín
5 deka vaj
Tökmagolaj
Elkészítés:
Sütőben süssük puhára a tököt. Amíg a tök sül, készítsük elő a levest, amelybe majd a tököt is belekaparjuk. Ehhez először aprítsuk fel a hagymát, majd vajon pároljuk puhára úgy, hogy már ekkor hozzáadjuk a fölaprózott kakukkfüvet. Amikor a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a mézet, majd kavargassuk egészen addig, amíg enyhén nem karamellizálódik. Ezt követően adjuk hozzá az alaplevet, abba pedig aprítsuk bele a krumplit és az almát. Amikor ezek megpuhultak, adjuk a leveshez a sült tök kikapart húsát is, majd botmixerrel alaposan dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha ez kész van, sózzuk és borsozzuk, facsarjuk bele a narancslevet, ízesítsük reszelt szerecsendióval, majd végezetül lágyítsuk tejszínnel. Tálaláskor hagyjuk csöppet kihűlni, és öntözzük meg tökmagolajjal.
Sütőtökös szuflé
A szufléról mindenkinek a folyós csokoládé jut eszébe, pedig ez a desszert sütőtökkel bolondítva is bárkit levesz a lábáról. A klasszikus változathoz hasonlóan ezt is forrón kell fogyasztani.
Hozzávalók:
20 deka sütőtökpüré
2 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
4 tojás
őrölt fahéj és szegfűszeg
5 deka vaj
Elkészítés:
Előre készítsük el a sült tököt, kaparjuk ki, pürésítsük, majd hagyjuk jól kihűlni. Amikor már kihűlt, keverjük habosra a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tejfölt és a pürét, majd mindezt dolgozzuk össze alaposan. Ezt követően szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük a tésztát egészen csomómentesre.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan adjuk a sütőtökös masszához. A tésztánk ezzel össze is állt, már csak a szufléformákat kell vastagon kikenni vajjal, majd pedig megszórni kristálycukorral. Ezt követően mehet is bele a massza, majd pedig a formákat be is tehetjük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Szuflénk 10–15 perc alatt sül meg, utána pedig azonnal fogyasztandó.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>