Három egyszerű és finom glutén-, tej- és tojásmentes sütemény
A glutén-, tej- és tojásmentes étkezésben, amire a gyerekeink ételintoleranciája kényszerít minket, az a jó, hogy tulajdonképpen nem olyan nehéz megoldani – hiszen húst, rizst, zöldséget, gyümölcsöt mindenhol lehet venni. Inkább csak hiányoznak dolgok, leginkább a boldogságfokozó desszertek. Lehet engem szidni, de szerintem a gyerekek egészséges boldogságszintjéhez kell az édesség, és ennek az igazán megfelelő módja a házi sütemény, mert ezekkel nemcsak a vércukorszint, hanem a szeretettank is megtelik. Sütit sütni azonban liszt, tojás és tejtermékek nélkül egyáltalán nem magától értetődő.
Ha rákerestek az interneten, persze van egy csomó recept, csak én nem szeretek egy ilyen teljesen hétköznapi dolgot, mint az esti boldogságnövelés célú sütisütés olyan receptekre alapozni, amelyekhez nem lehet az alapanyagokat beszerezni a sarki boltban vagy legalább az útba eső hipermarketek valamelyikében. Nem a reklám helye, de mi leginkább Tescóban és Aldiban szoktunk vásárolni, mert ezek esnek közel a lakóhelyünkhöz, az alábbi sütik alapanyagai tehát ezekben biztosan kaphatóak.
A hétköznapiságból még egy dolog következik: ezek kifejezetten egyszerű és gyors receptek. És a harmadik: a mentes cukrászdák mentes sütijei nagyon ritkán igazán finomak. Vagyis nem ez a jó kifejezés, mert persze a maguk módján finomak – csak nem emlékeztetnek minket a nagymamák sütijeire, amelyek igazán boldoggá tettek minket gyerekkorunkban. Furák. Hát ezek a receptek itt nem furák. A gyerekeim kedvencei, nekünk nagyon beváltak. Nem mindenmentesek, mert vannak bennük diófélék meg cukor is. Olykor nem is kevés cukor. De nincs az a családi rosszkedv, amit egy tepsi meleg és édes sütivel – ezeken a szeles, őszi napokon is – el ne lehetne oszlatni.
Glutén-, tej- és tojásmentes diós-csokis szeletek
(ez inkább téli süti)
- 1,5 bögre gluténmentes liszt (én többnyire Schär lisztet használok, mert az több helyen kapható – de másmilyet is lehet)
- 1 bögre darált mogyoró vagy dió
- (Ha rizsliszted van, akkor inkább egy bögre rizsliszt és két bögre darált dió).
- 1,5 bögre rizstej/mandulatej
- 3/4 bögre barna cukor
- egy sütőpor, egy vaníliás cukor
- egy citrom reszelt héja
- 2 tábla étcsokis bevonó
Ezt jól összekeverem és sütőpapíron megsütöm 180 fokon, alul-felül sütőprogrammal. Erre teszem a csokimázat (az étcsokis bevonók többnyire mentesek, de olvasd el gondosan az összetevőket – tejmentes margarinnal vagy kókuszzsírral szoktam összeolvasztani, kikeverni.)
Ez a süti jól kockákra vágható, már csak a máz miatt is, tehát hiába nincs benne tojás, nem fog szétesni, gyerekzsúron felkínálható, uzsonnásdobozba tehető. Tortalapként viszont nem érdemes vele próbálkozni, mert morzsolódik, nem fogod tudni szép lapokra vágni és megtölteni.
Glutén-, tej- és tojásmentes morzsasüti recept
(ez inkább nyári süti)
Kimargarinozott sütőtálba a fagyott bogyós gyümölcsöt (kb 300 gr) kiterítem, egy kanál barnacukorral megszórom. Friss gyümölccsel is lehet készíteni, pl. sárgabarackkal különösen finom szerintem. Az alma és a körte nem fog ilyen hamar megpuhulni, azt esetleg párold meg előtte vagy vágd nagyon apróra.
Erre jön a morzsa:
- 100 gr rizsliszt
- 100 gr zabpehely
- 100 gr darált mandula
- 100 gr barnacukor
- összevegyítve és belemorzsolva 150 gr puha margarinba.
Ha kell, 1-2 kanál vízzel segítek a morzsásodáson.
Ezt ráterítem a gyümölcsre, megcukrozom a tetejét (vagy mandulalapocskával megszórom, vagy mind a kettő), és 180 fokon sütöm, amíg a széleken fel nem bugyog lekvárszerűen a gyümölcs.
Amikor februárban egy hónapig Koreában voltam, a férjem megpróbálta reprodukálni ezt a sütit a gyerekeknek, de pont a lényegre nem emlékezett: alulra tette a tésztát, rá a gyümölcsöt, és nem értette, hogy mi az, ami nem stimmel… Állítólag így is megették.
Ezt a sütit nem lehet jól szeletelni, kanállal kell enni, és – ínyenceknek – forrón, de fagyival.
Glutén-, tej- és tojásmentes almás pogácsa recept
(ez meg őszi süti!)
Kell hozzá először is három-négy alma héjastul lereszelve.
Ehhez adunk egy bögre gluténmentes lisztet, egy sütőport, egy kanál lenmaglisztet és egy kanál útifűmaghéj-lisztet (ezekből egyszer beszereztem egy-egy zacskóval, és hosszasan használom, mert mindig csak egy-egy kanál kell). Keverjünk még hozzá háromnegyed bögre barna cukrot, valamint egy teáskanál fahéjat.
Ez a massza nem lesz homogén, elég almás, ilyennek is kell lennie. Muffinsütőt kenek ki egy kis zsiradékkal, akár olajjal is lehet, ebbe adagolom a tésztát, és 180 fokon megsütöm tűpróbáig. A megsült süti állagán is látszik a reszelt alma. Ha szeretnék valamit a tetejére, megszórom fahéjas porcukorral, vagy – ez is nagyon finom – egy kevés citromlét kikeverek sok porcukorral, és ezt a mázat folyatom az almás pogácsák tetejére, csak olyan lefolyósan, rendetlenül. (Csak várd meg, amíg a tészta előbb meghűl egy kicsit!)
(Ennek a sütinek az eredeti ötletét loptuk egy nagyon kedves vegán pékségtől – de hát akkora pazarlás egy ilyen kis sütikéért kiadni egy csomó pénzt, amikor otthon is könnyen elkészíthető, nem igaz?)
Süssetek sütit! Attól biztosan jobb lesz a világ!
Család, kultúra, zarándoklat, természetjárás, vállalkozás, kommunikáció - Molnár-Bánffy Kata Instagram posztjait is érdemes megnézni, a profilja ITT érhető el.
Tetszettek a receptek? Mutatunk három gluténmentes, tejmentes, tojásmentes ünnepi süteményt is>>
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>