Hagymát az asztalra!

Hagymát az asztalra!
Hagymát az asztalra!

Kép: Profimedia-Red dot

A Közép-Ázsiából származó vöröshagyma (Allium cepa), népiesen vereshagyma, hajma a magyar konyha legrégebbi fűszere és alapanyaga. Jellegzetes ízét és illatát bizonyos kénvegyületek adják. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt, a világmindenség szimbólumának tekintették a rétegesen lefejthető gömbformát. Az egyiptomi hieroglifák a növekedés és a termékenység szimbólumaként ábrázolják. Indiában már kétezer éve gyógynövényként használták szívbetegségek, reumatikus fájdalmak, gyulladások csökkentésére. A középkor óta Wales jelképe, mert segítségével csatát nyertek a kelta walesiek. Gyógyító hatását már Hippokratész, az orvostudomány atyja is ismerte.

Kétéves növény

Az első évben hozza a hagymáját, második évben a szárat, a virágot és a magot. A konyhakertben termelt vöröshagymát zöldhagymaként, a későbbi fejlődése során friss főzőhagymaként, beérés után télire eltett hagymaként hasznosítjuk. A gömbölyű hagymák a buroklevél színe szerint lehetnek fehérek, sárgák vagy vörösek, és lilák is. A lilahagymát salátákban, szendvicsekhez és díszítéshez szokás használni. Az utóbbi időben már szárítva is kapható: vöröshagyma szelet, pirított vöröshagyma és por formájában, 10 dkg termék 70-80 dkg nyers vöröshagymának felel meg.

A vöröshagyma B1, B2 és C-vitaminban gazdag, tartalmaz továbbá vasat, jódot, kalciumot, foszfort, szelént, cinket és flavonoidokat. A hagymát szinte kizárólag levesek, pörkölt, párolt ételek, raguk és egyéb főtt ételek ízesítésére használjuk, pedig sokféle, igazán finom önálló étel, így hagymaleves, töltött hagyma, hagymabor, pikáns torták, lepények, kenyerek készíthetők belőle.

A népi gyógyászatban hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére használták. A mai fitoterápiában a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatát mindenekelőtt érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham kockázatának csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. Gátolja a trombózis kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is, amiről már Pasteur is írt. A legújabb vizsgálatok szerint a hagyma különösen jó védelmet nyújt a bél- és májrák kialakulásával szemben. A hagyma leve külsőleg gátolja a darázscsípések okozta gyulladásos reakció kialakulását.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti