3 kiváló húsmentes étel a nagyböjt idejére – Ha már unja a gombapaprikást

Aki az idei nagyböjtben belevágott az étrendváltoztatásba a testi-lelki megtisztulás jegyében, valószínűleg egészen új aspektusait fedezi fel a konyhaművészetnek. Ha viszont már a fülén jönnek ki a magyar konyha kizárólagos húsmentes opciói – mint a rántott sajt, a gombapaprikás és a lecsó –, akkor itt az ideje kipróbálni valami különlegest!

böjti ételek receptjeihez illusztráció

A böjti ételek egyike lehet egy zöldségkrémleves – Fotó forrása: Freepik

Rakott zöldbab szejtánnal

A növényi alapú étrendek térnyerésével szerencsére hazánkban is egyre több húspótló termék válik elérhetővé. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a szejtán, vagyis a búzasikér, amely nemcsak állagában és ízében, de tápanyagtartalmában is megközelíti a húst. Szerencsére hazai forrásból és többféle ízben is kapható már, de vigyázat, gluténérzékenyek nem fogyaszthatják!

Hozzávalók:

  • 400 g magyaros szejtán
  • 600 g fagyasztott zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 tv-paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g rizs
  • 330 g tejföl
  • 1-2 ek tej
  • 1 ek liszt
  • 4 ek olaj
  • 3 ek vaj
  • frissen őrölt feketebors
  • pirospaprika

Elkészítés:

A rakott zöldbab elkészítését a rizzsel kezdjük. A szemeket pirítsuk meg forró olajon, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Kb. 220 ml vizet tegyünk fel forrni, és öntsük le vele az alaposan megpirult rizst. Majd magasabb lángon, fedő alatt pároljuk készre az egészet – ha félő, hogy letapad, néhányszor megkevergethetjük. Ha a rizsszemek kezdenek megdagadni, zárjuk el alatta a lángot, majd fedő alatt hagyjuk pihenni 10-12 percig. Ekkor alaposan keverjük át villával, és vegyük le a fedőt, nehogy túlpárolódjon!

A hagymát, a paradicsomot, a paprikát és a szejtánt is kockázzuk fel apró darabokra. A hagymát olajon dinszteljük meg, ha pedig már üvegesre pirult, mehet rá párolódni a paradicsom és a paprika is. Ezt követheti a szejtán, majd ízlés szerint a só, a bors és a pirospaprika. Ha szükséges, pótoljuk a „húsmentes pörköltalap” alatt a folyadékot, véletlenül se kapjon oda! Szerencsére körülbelül negyedóra összefőzés alatt kész is van – ekkor keverjük össze a rizzsel.

A zöldbabot vajon némi víz és só hozzáadásával pároljuk puhára. Ezt követheti a rakott étel összeállítása: egy magas falú tepsi vagy jénai oldalát kenjük ki vajjal, majd az alján egyengessük el a zöldbab felét. Erre jöhet rá a rizses ragu, majd a tetejére a zöldbab másik fele. A tejfölt csomómentesen keverjük el a tejjel, a liszttel és körülbelül 1 evőkanál pirospaprikával, majd öntsük a rakott zöldbab tetejére. Előmelegített, 170 fokos sütőben, légkeveréses programon 35-40 perc alatt készre sütjük. Tejföllel tálaljuk.

Vöröslencse-főzelék

A növényi étrendet követők további fontos fehérjeforrásai a hüvelyesek. A vörös lencse ezek közül egy különleges, a magyar gasztronómiában kevéssé használt fajta, míg az indiai konyhának például alapvető élelmiszere. Magas a kálium-, foszfor, vas- és B-vitamin-tartalma, emellett rendkívül sokoldalúan elkészíthető: levesként, köretként vagy akár főételként is.

Kép
vöröslencse főzelék

A vöröslencse főzelék formájában is ízletes  – Fotó forrása: Freepik

Hozzávalók:

  • 350 g vörös lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 800 g hámozott paradicsomkonzerv
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 l zöldség alaplé
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 1 ek méz
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 csipet só
  • 1 ek vörösborecet
  • A tálaláshoz: 250 ml natúr görög joghurt + 1 lime

Elkészítés:

Pucoljuk meg a fokhagymagerezdeket és a répát, utóbbit karikázzuk, a hagymát aprítsuk fel. Egy nagyobb fazékban, olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, mehet rá párolódni a répa, majd a passzírozott fokhagyma is. Ha üvegesre pirult, mérsékeljük a lángot, szórjuk meg a pirospaprikával, illetve öntsük rá a mézet, a vörösborecetet, majd a paradicsomot is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük össze, majd öntsük fel az alaplével – ekkor kerül bele a vörös lencse is. Forrás után vegyük alacsonyabbra a lángot, és főzzük további körülbelül 30 percig, amíg a lencse megpuhul. Még melegen tálaljuk görög joghurttal és frissen facsart limelével.

Csicseriborsós puttanesca tészta

A „rossz lányok tésztájának” nevezett fogást a hagyomány szerint Nápoly egyik bordélyában találták fel. Az eredeti recept ugyan paradicsomon, fokhagymán, chilin, olíva- és kapribogyón alapul, ezúttal kiegészítjük egy ugyancsak magas fehérjetartalmú, változatosan felhasználható növényi alapanyaggal, a csicseriborsóval is.

Hozzávalók:

  • 500 g spagettitészta
  • 4 ek olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg (240 g) fekete olívabogyó
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 5-6 db aszalt paradicsom
  • 800 g darabolt paradicsom konzerv
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 tk szárított bazsalikom (vagy 3-4 friss levél, apróra vágva)
  • 1 kk apróra vágott chili
  • Opcionális: 240 g tonhalkonzerv
  • A tálaláshoz: reszelt parmezán vagy Grana Padano

Elkészítés:

Egy lábasban olívaolajon pirítsuk meg a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott olívabogyót, az aszalt paradicsomot és a lecsöpögtetett csicseriborsót is. Amennyiben a böjt alatt halat is fogyasztunk, ekkor kerüljön bele a tonhalkonzerv is. Ha kicsit összerottyant, öntsük fel az egészet a darabolt paradicsommal, és szórjuk meg a fűszerekkel. Lassú tűzön további 15 percig rotyogtatjuk, majd al dentére főzött tésztával, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti