Angol karácsonyi puding recept

Angliában általában öt héttel karácsony előtt készítik. Kedves szokás, hogy minden családtag kavar egyet a tésztán, és közben kíván valamit.

angol karácsonyi pudding recept
Kép: Profimedia - Red Dot

Hozzávalók: 50 dkg piros mazsola, 25 dkg fehér mazsola, 25 dkg nagy szemű (szultánia) mazsola, 5 dkg kandírozott narancshéj (citromhéj is lehet), Guinnes-sör, brandy, 1-2 evőkanál hámozott és apróra vágott mandula, 1 db meghámozott, reszelt alma, fél narancs reszelt héja és leve, 3 tojás, 10 dkg finomliszt, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió, fél teáskanál fahéjas-gyömbéres (mézeskalács) fűszerkeverék, 15 dkg zabpehely, 15 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg barnacukor, a formák kikenéséhez 15 dkg zsiradék (eredetileg faggyú).

Elkészítés: Egy éjszakára brandybe és fekete sörbe áztatjuk a vegyes mazsolát és az 5 dkg kandírozott narancshéjat. (A fekete sör nem azonos a barna sörrel, helyette használhatunk fekete teát). Ezután tálba tesszük a beáztatott gyümölcskeveréket és a többi hozzávalót. Addig keverjük, amíg az összes folyadék felszívódik. Ez nem könnyű művelet, mert a keverék nehéz és kemény, sokáig és alaposan kell dolgoznunk, hogy minden szépen összeálljon.

Öntsük kizsírozott edényekbe a pudingot, finoman nyomkodjuk le, hogy mindenhol egyenletes legyen. A kész tésztát be kell fedni, először egy réteg zsírpapírt teszünk rá, majd erre egy réteg alufóliát. Egy konyharuhával is betakarhatjuk. Hagyjunk helyet hogy a puding meg tudjon emelkedni, és madzaggal jó szorosan tekerjük körbe az edényeket, hogy ne kerülhessen víz bele. 

Spárgából készítsünk rá fogót, ennél fogva engedjük bele a forrásban lévő vízzel félig teli lábasba. Figyelni kell, hogy forr-e a víz, és néha pótolni kell. A kisebb puding gőzölése hat óra, a nagyé pedig nyolc óra. Ezután tegyünk rá új, száraz borítást. Így sokáig eláll hűvös, száraz helyen.

Szokás a tálalás előtt még 1-2 órát újra gőzölni, hogy forró legyen. Semmiképp se tegyük a mikrohullámú sütőbe, mert felrobban!

Az angol karácsonyi pudingot általában brandyvel flambírozzák és „brandy butterrel” tálalják, ami brandyvel és cukorral elkevert, erősen lehűtött vaj.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti