A szupercsokistól a gyümölcsösig – 3 pofonegyszerű granolarecept
Nem véletlenül vezeti a tápláló, ugyanakkor könnyen elkészíthető reggeli fogások toplistáját a granola. A rostokban és tápanyagokban gazdag finomságot számtalan ízben megtalálhatjuk az élelmiszerüzletek polcain is, de a legjobb természetesen saját kézzel elkészíteni – ezért is hoztam most három kiváló receptet!
A granolát nem sok választja el a szintén sokak által kedvelt müzlitől: a két, jellemzően reggelire fogyasztott fogásnak zömében ugyanazok az alapanyagai, csak az utóbbiban ezeket szárazon elegyítik. A granola esetében azonban a zabot, a magvakat és az aszalt gyümölcsöket valamilyen zsiradékkal és édesítőszerrel keverik össze, majd az egészet összepirítják a sütőben. Így a fogás rusztikusabb, nagyobb darabokat tartalmaz, viszont a (növényi) tejbe vagy joghurtba áztatáson túl akár magában is fogyasztható. Mi is nehezen álljuk meg, hogy napszaktól függetlenül ne nassoljunk az isteni, itthoni készletekből.
A granola nem véletlenül vált korunk egyik legnépszerűbb reggeli fogásává, hiszen megfizethető, tápláló, finom és egészséges is. A magját alkotó zab nagy mennyiségű B1, B2, B3, B6 és K-vitamint tartalmaz, emellett gazdag cink-, vas-, szelén-, magnézium-, kalcium-, réz- és mangánforrás. Már akár napi 50 g fogyasztása is csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázatát. Emellett a zab rostokban és fehérjében dúskáló energiaforrás, tehát jót tesz az emésztésnek, a csontok és az erek állapotának. Az már csak hab a tortán, hogy a mentális teljesítőképességre és a kedélyre is jó hatást gyakorol, hiszen a benne található - boldogságvitaminnak is nevezett – B1 vitamin kvázi egy antidepresszáns, ugyanis ez felel a jókedvért felelős szerotonin hormon termeléséért. Persze nem árt észben tartani, hogy a granolák a zabon túl édesítőszert is tartalmaznak, tehát magasabb a kalóriatartalmuk!
A házi granolák mellett több ok szól, az egyik az, hogy pillanatok alatt elkészíthetők – nemcsak a tálalásukat, hanem az összeállításukat tekintve is. Ráadásul pontosan olyan ízvilágúra és állagúra készíthetjük a családi reggelik legújabb favoritját, amilyennek mi szeretjük. Az elkészítése emellett kevés alapanyagot igényel, amik ráadásul a legtöbb a szupermarket polcain elérhetők, és így legalább pontosan tudjuk, hogy mi és milyen minőségben kerül a reggelinkbe. Jó hír továbbá, hogy aki az egészséges, de gyors reggelik mellett a környezettudatosságot is szem előtt tartja, az majdnem teljesen csomagolásmentesen, vagyis zero waste is be tudja szerezni az alapanyagokat. Néhány kivételével én is csomagolás nélkül vásároltam mindent az alábbi receptekhez.
1. Duplacsokis-banános granola
Hozzávalók:
- 400 g nagyszemű zabpehely
- 100 g törökmogyoró
- 100 g pekándió
- 3-4 marék banánchips
- 4 marék étcsokoládé-pasztilla
- 250 g kókuszzsír
- 250 g méz
- 1 csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A magvakat és a banánchipset egy éles kés segítségével rusztikus darabokra aprítjuk, majd összekeverjük a zabbal. Egy kisebb lábosban, alacsony lángon felolvasztjuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a mézet, a sót, a fahéjat és a kakaóport, illetve a csokipasztillák felét. Az összeolvasztott (de nem összeforralt!) masszával aztán alaposan leöntjük a zabos keveréket, átkeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük. Előmelegített, 180 °C-os sütőben, körülbelül 15-20 perc alatt megpirítjuk, közben gyakran átforgatjuk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a csokipasztilla maradékát, majd tetszés szerint tároljuk – mi a nagy befőttesüvegeket, üvegtárolókat ajánljuk!
2. A „Bounty” granola
Hozzávalók:
- 400 g nagyszemű zabpehely
- 100 g törökmogyoró
- 100 g szeletelt mandula
- 3 marék kókuszreszelék
- 4 marék kókuszforgács
- 3 marék tejcsokoládé pasztilla
- 1 marék fehércsokoládé pasztilla
- 250 g kókuszzsír
- 125 g méz
- 100 g nádcukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A fenti recepthez hasonlóan most is először alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat, azaz a zabot, a magvakat és a kókuszt. A felolvasztott kókuszzsírban pedig ezúttal a mézet, a nádcukrot, a sót és a fehércsokoládét oldjuk fel (ha túl sűrű, hígíthatjuk néhány evőkanál növényi tejjel), majd a még meleg keverékkel dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat. A 180 °C fokos, rövid sütés után hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a tejcsokoládé pasztillákat.
3. Áfonyás-fehércsokis granola
Hozzávalók:
- 400 g nagyszemű zabpehely
- 200 g hántolt mandula
- 3-4 marék aszalt vörösáfonya
- 4 marék fehércsokoládé pasztilla
- 250 g kókuszzsír
- 125 g méz
- 125 g juharszirup
- 1,5 kk vanília aroma
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az aszalt áfonyát és a mandulát felaprítjuk, majd összekeverjük a zabbal. Az alacsony lángon megfuttatott kókuszzsírban ismét elkeverjük a mézet és a sót, illetve ezúttal juharsziruppal, vanília aromával és a fehércsokoládé pasztillák felével egészítjük ki. A felolvadt masszával összekevert zabos elegyet a sütőbe toljuk, majd 20 perc pirulás, kevergetés után hűlni hagyjuk. Szobahőmérsékleten mehet bele a csokoládépasztillák másik fele!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>