SOS, tele vagyok!

Kinek jobban, kinek kevésbé, de a karácsonyi lakomák valamennyiünk gyomrát megviselik. Az ilyenkor jelentkező problémákat apró trükkökkel könnyen enyhíthetjük, persze a legjobb az lenne, ha mértékkel kóstolgatnánk az ünnepi falatokat.

Kép: Pixabay

Az ünnepi lakomák sokkal nagyobb kihívást jelentenek a szervezetünknek, mint a megszokott étkezések, hiszen nemcsak bőséges a kínálat, de általában zsíros és fűszeres is. Éppen ezért sokkal jobb, ha ez idő tájt megpróbálunk mindenből kevesebbet enni, főleg, ha egyébként is kisebb fogásokhoz vagyunk szokva. Szakértőnk, dr. Harasta Edit gasztroenterológus és sebész főorvos arra figyelmeztet, hogy az ilyen típusú ételek emésztése minden esetben nehéz, de akinek eleve valamilyen gyomorproblémája van, annak különösen vigyáznia kell ezekkel a fogásokkal.

„Az egyik legnehezebb helyzetben az epebetegek vannak. Ha például valakinek epeköve vagy epehomokja van, akkor előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű étel hatására megnő az epesav vagy emésztőenzim igénye, emiatt az epehólyagja összehúzódik, az epevezetékbe pedig bejut egy pici epekő vagy epehomok. Ilyenkor akár elzáródásos sárgaság is kialakulhat.

Mivel az emberek egy részénél együtt nyílik az epevezeték a hasnyálmirigy-vezetékkel, akár még hasnyálmirigy-gyulladás is létrejöhet. Ez utóbbi pedig súlyos, életveszélyes állapot”. Az epediétát tartó betegeknek különösen oda kell figyelniük a karácsonyi menüre. Ugyanez igaz a krónikus bélgyulladással küzdőkre, mivel az ő betegségüket ugyancsak fellobbanthatják a zsíros és nehéz ételek. A refluxbetegség tünetei ugyancsak súlyosbodhatnak, viszont ennél a betegségnél általában komoly problémát nem okoz egy rövidtávú megterhelés.

Állandó bűnbakok

A nagyon zsíros, nagyon puffasztó, olajban sült ételek fogyasztását amennyire csak lehet, még az egészséges embereknek is érdemes kerülniük. Akinek pedig érzékeny a gyomra, az jobban jár, ha a töltött káposztát is fehér húsból, például pulykából készíti, a fűszerekkel, zsiradékkal, hozzáadott füstölt hússal pedig csínján bánik. Ezt leszámítva ezzel a fogással semmi probléma nincs, hiszen a káposzta nagyon egészséges, jót tesz az emésztésnek, tele van vitaminnal. Azt viszont tudni kell, hogy puffadást, illetve gázképződést okoz. Gasztroenterológus szakértőnk kiemeli azt is, hogy akinek kényes a gyomra, annak vigyáznia kell a kelt tésztákkal, dióval és mákkal is. „Nem mondom, hogy nem szabad fogyasztani, de a mennyiségre mindenképpen ügyelni kell.

Bejgliből például ne együnk meg egy fél rudat egyszerre, hanem csak egy-két szeletet. Emellett a mák kifejezetten lassítja az emésztést és könnyen okozhat gyomorégést is” – hangsúlyozza dr. Harasta Edit.

A desszertek okoznak problémát a gyerekeknél is, hiszen ők gyakran mértéktelenül fogyasztják. „Náluk abból lehet gond, ha a főétkezések mellett egész nap nassolnak. Ezt célszerű elkerülni, mert egy gyermek pocakfájása napokra megkeserítheti a család életét”.

Ördög a részletekben

Egészséges embereknél a „túlevés” miatti rosszullét csak múló problémát jelent. „Tartsunk mértéket, és segítsünk a gyomrunknak például azzal, hogy savanyúságot is eszünk. Ez utóbbi ugyanis nem csak jólesik, hanem ténylegesen is támogatja az emésztést. Ha alkoholt iszunk, célszerű étkezéshez a vörösbort választani, és abból csak egy-egy pohárral fogyasztani. Ez jót is tehet, ha valakinél nem ellenjavallt az alkoholfogyasztás”.

A röviditalok étkezés utáni fogyasztása azonban a közhiedelemmel ellentétben nem segíti az emésztést, csak átmeneti megoldást jelent. Ennek oka, hogy ezekben az italokban több az alkohol, amely fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatással bír, vagyis érzésteleníti a gyomornyálkahártyát.

A patikában recept nélkül kapható savcsökkentők, emésztést segítő készítmények hasznosak lehetnek, kis mennyiségben – napi egy-két alkalommal fogyasztva – és nem ártanak. Ilyesmire különösen azoknak lehet szüksége, akik egyébként is küzdenek valamilyen gyomorproblémával, esetleg reflux betegséggel. Az átlagembernek azonban jellemzően ilyesmire sincs szüksége, általában elegendő, ha a megterhelő étkezés után kicsit lepihen. Ugyancsak segít az, ha étkezés után könnyű desszertet, például citromfagylaltot fogyasztunk. Persze a tejes, nehéz fagylaltok nem tesznek jót. Ha reggel mégis rosszul ébredünk, segíthet egy csésze hideg kamillatea, egy pohár hideg tej vagy kefir. A gasztroenterológus arra is felhívja a figyelmet, hogy az ünnepek alatt is iktassunk a menetrendbe egy kis mozgást a szabad levegőn, sétát, kocogást, kerékpározást vagy kirándulást.

A gyógyszer csak átmeneti megoldás

Az átmeneti gyomorpanaszokat enyhíthetik a savcsökkentők, az tehát nem gond, ha egy-egy ünnepi lakoma vagy nehezebb főétkezés után ilyesmivel élünk. Az viszont már gond, ha ilyen készítményeket hosszabb távon és rendszeresen, önhatalmúlag szedünk, a folyamatos panasz okát pedig nem vizsgáltatjuk ki.

Ezek a készítmények ugyanis magát a panaszt okozó betegséget nem gyógyítják, csak pillanatnyi megkönnyebbülést okoznak. Ez viszont azt is jelenti, hogy maga az alapprobléma – ami lehet akár egy gyomorfekély vagy egy krónikus gyomorgyulladás – súlyosbodhat. Kezdetben a rosszindulatú betegségek is enyhe tüneteket okoznak. Így ha folyamatosan csak savcsökkentőket szedünk, de nem derítjük ki a panasz okát, könnyen elfedhetjük a tüneteket.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti