Boldogasszony csipkéje: mit készítsünk málnából?

A magyar nyelv csipkézett leveleiről boldogasszony csipkéjének is nevezi, ezt a kis piros gyümölcsöt, amely magas vitamintartalma mellett főként nőgyógyászati panaszok enyhítésére hatásos.

málna receptek
Kép: Freepik

 

A málna (Rubus idaeus L.) a rózsafélék családjába tartozik. Hegyvidékeken, sziklás, köves területeken vadon is megtalálható, de hazánkban sokfelé termesztett, „háziasított” növény.

Henry Leclerc (1870-1955) egy történetre hivatkozva Melissos krétai király lányát említi a gyümölcs névadójának. Ida egy alkalommal rátalált a még kisbaba Jupiterre egy hegy tetején. Jupiter keservesen sírt, így a lány egy szem málnával akarta megnyugtatni. Amikor a tüskés bokor fölé hajolt, a tövisek megsértették. Kiserkenő vére pirosra festette a fehér színű málnát. Gyümölcse kedvelt csemege, ásványi anyagokat, gyümölcssavakat, flavonoidokat, nagyobb mennyiségben C-vitamint valamint káliumot, foszfort, vasat, és kálciumot tartalmaz.

Kitűnő vérszegénység ellen. Szárított leveleinek teája enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és nyugtatja a méhet. Csökkenti a terhességi hányingert, a hasmenést. Szülésznők a szülés előtt nagyon ajánlják kismamáknak, ugyanis ellazítja a kismedence izmait.

Hatásos szer a szájüreg és a torok nyálkahártya gyulladása esetén, erősíti a fogínyt.

A leveleket május és augusztus között érdemes gyűjteni. Levelei és gyökerei tannint tartalmaznak, amely bizonyos rákos megbetegedések gyógyulását segítheti. 1-2 teáskanál szárított levelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 8-10 percig. Leszűrjük, és ízesíthetjük mézzel, cukorral.

Az érett gyümölcs gyorsan túlérik, ha nem megfelelően tároljuk, hamar megpenészedik. A friss málnát gyorsan dolgozzuk fel, így őrzi meg legjobban aromáját.

Gyors málnakrém uzsonnára (2 főre)

100 gr málna
100 gr joghurt
100 gr túró
1 ek. cukor

A hozzávalókat a málna kivételével habosra keverem, a málnát óvatosan a krémbe dolgozom. Felnőttek ízesíthetik egy kevés Madeira-borral, gyerekeknek adhatunk hozzá tejszínhabot.

Málnás muffin

280 gr liszt
200 gr cukor
2 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
1 tojás
120ml olaj
¼ l joghurt
300 gr málna

A tojást, cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. A sütőport, szódabikarbónát belekeverjük a lisztbe, és a krémes részhez adjuk. Kevés fahéjjal ízesíthetjük, esetleg vaníliával. A málnát óvatosan keverjük a tésztához, hogy ne törjenek össze a szemek.

Kiolajozott formákba öntjük, és 160 fokon 30 percig sütjük.

Málna-alma lekvár kakukkfűvel

50 dkg alma (hámozott, kimagozott)
50 dkg málna,
1 tk kakukkfű,
1 tk citromlé,
1 kg zselésítő cukor

A gyümölcsöket meglocsolom a citromlével, és átpasszírozom. Összekeverem a cukorral és besűrűsödésig kis lángon főzöm. A főzési idő vége felé adom hozzá a kakukkfüvet. Sterilizált üvegekbe töltöm a lekvárt, és 5 percre fejre állítom az üvegeket.

Megtölthetünk vele palacsintát, piskótát vagy egyszerűen kenyérre is kenhetjük. Nagyon zamatos, különleges lekvár.

Ez a cikk a Képmás magazinban jelent meg. A lapra előfizethet itt>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti