Húsvéti sütemények a kalácson túl: a sonkás kuglóf lehet az új kedvenc

Gondolta volna, hogy a kuglóf 2000 éves múltra tekint vissza? A római forma alig változott, hiszen az oldalán lévő barázdák és a középen elhelyezkedő csövecske nemcsak esztétikailag fontos, hanem a sütés hatékonyságát is segítik, egyenletesebben, rövidebb idő alatt, jobban átsül a kuglóf. A rómaiak ezt a sütőformát napszimbólumnak gondolták, amely fénylő sugarait szórja a világra.

a húsvéti sütemények variánsa a sonkás kuglóf
Kép: Wikipedia, Katrin Morenz

Kép: Wikipedia, Katrin Morenz

Schratt Katalin kuglófja

Hozzávalók: 17 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás, 4 dkg mazsola, 4 dkg tisztított mandulaforgács, 28 dkg liszt 1 tasak sütőpor

A vajat, cukrot, citromhéjat és a tojások sárgáját habosra keverem. A masszához adom a mazsolát és a mandulát. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem a vajas krémhez és az átszitált lisztes keverékhez. Kivajazott, kilisztezett formába öntöm és közepes hőmérsékletű sütőben megsütöm. Ez kb. 40 perc, tűpróbával figyelem.

Sonkás kuglóf recept

Hozzávalók: 40 dkg főtt, füstölt sonka (vagy tarja, maradék is lehet), 5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 15 dkg vaj, 60 dkg liszt, só, 2 tojás, 15 dkg durvára vágott mogyoró, 2-3 ágacska rozmaring, a forma kikenéséhez: vaj

A füstölt sonkát vágjuk apró kockákra, majd a vaj felét felforrósítva, a sonkakockákat süssük ropogósra. A cukrot szórjuk 4 dl langyos vízbe, adjunk hozzá a lisztből egy maréknyit, morzsoljuk bele a élesztőt és futtassuk fel. A többi lisztet szitáljuk egy tálba. Tegyünk hozzá sót, a tojásokat, a megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, és alaposan dolgozzuk össze. A végén a mogyoró felét, a felaprított rozmaringot és a sonkát is dagasszuk bele. Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. A kuglófformát vastagon kenjük ki vajjal, szórjuk meg mogyoróval, a megkelt tésztát töltsük bele. További 15 percnyi kelesztés után tegyük előmelegített sütőbe és 200 fokon 45-50 perc alatt süssük meg.

Márványos kuglóf recept

Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1,5 dl olaj, fél csomag sütőpor, kakaópor, ízlés szerint reszelt citromhéj, mazsola, vaníliás cukor

A tojásfehérjéket felverjük habnak, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Aztán mehet hozzá a tojássárgája, a cukor és a citromhéj/vaníliás cukor. A végén belekeverjük az olajat is, majd a tészta felét kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, majd a másik felébe annyi kakaóport teszünk, hogy szép barna legyen. Ezt a felét is a formába öntjük, villával vagy késsel összecirmosozzuk, és mehet a forró sütőbe, kb. 180 fokon. Később a hőmérsékletet lehet mérsékelni. Tűpróbáig sütjük.

Erdélyi kuglóf recept

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 4 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 3 evőkanál méz, 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg kukoricaliszt, 6 dkg dió, 1 teáskanál őrölt fahéj, 5 dkg étcsokoládé

Hagyományosan cserépedényben sütötték, de süthetjük fém formában is. A megolvasztott vajat habosra keverem a tojássárgájával és a cukorral. Amint felolvadt a cukor, hozzákavarom a mézet és a citrom levét. A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a vaníliás cukrot, és kb. 5 perc alatt duplájára kelesztem. Ha megdagadt, összekeverem a tojásos-cukros masszával. Amíg pihen az élesztő, összeállítom a kuglóf száraz részét. A darált diót összekeverem az őrölt fahéjjal és a kukoricaliszttel, majd az egészet összedolgozom az élesztős masszával, ha tejföl sűrűségű. Beleteszem a kivajazott, kilisztezett kuglófformába, félórát kelesztem, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm. Ha kész, sütőrácsra teszem, s csak kihűlés után emelem ki a formából. Végül vízgőz fölött olvasztott csokoládét csurgatok rá, vagy egyszerűen megszórom porcukorral.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti