Szemenszedett finomságok: két könnyed és finom szőlős édesség recept
Nyakunkon a szüret, a boltok és piacok pedig tele vannak szőlővel. A finom kis szemek ráadásul nem csak friss gyümölcsként fogyaszthatók, hanem a konyhában is bátran bevethetők. Az alábbiakban mutatunk erre néhány példát.
Krémes szőlőözön
A mascarpone nem csak tiramisuba való, szőlőhöz adva is könnyed finomság készíthető belőle.
Hozzávalók:
1–2 fürtnyi piros szőlő, szemenként kettévágva, kimagozva
2 tk must (vagy nagyon édes szőlőlé)
20 dkg cukor
2 tk kukoricaliszt
1/2 tk gyümölcsecet (például málnaecet)
10 dkg szobahőmérsékletű krémsajt
1/4 kg mascarpone
1/2 ek liszt
3 tojás
20 centis vékony tortalap
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk a turmixba 1 bögrényi szőlőszemet, öntsük rá a mustot, majd pürésítsük, amennyire csak lehet. Tegyük a pürét egy közepes lábasba, majd adjuk hozzá a cukor negyedét és a kukoricalisztet. Keverjük addig, amíg a kukoricaliszt jól el nem keveredik benne. Adjunk a püréhez még egy bögrényi szőlőt, majd közepes lángon melegítsük föl és forraljuk 2–3 percig, ami sűrű nem lesz (ez idő alatt a szőlőszemek nem esnek szét). Ha ezzel elkészültünk, keverjük művünkhöz a gyümölcsecetet, majd öntsük egy kivajazott tortaformába. Egy rétegben szórjunk rá szőlőszemeket.
Egy nagyobb edényben dolgozzuk össze a krémsajtot, a lisztet és a maradék cukrot. Adjuk hozzá a mascarponét és a tojást, majd az egészet kanalazzuk a sütőedénybe töltött szőlős keverékre. Tegyük az aljára a vékony tortalapot, majd helyezzük az egészet a sütőbe. Süssük az egészet nagyjából 46 percig. Ha letelt az idő, vegyük ki a süteményt a sütőből, hűtsük le, majd nagyjából négy órára tegyük be a hűtőbe.
Töppedt finomság
Ehhez a sütihez néhány kósza szőlőszemen és dión kívül semmi olyan összetevő nem szükségeltetik, ami ne lenne garantáltan otthon. Ráadásul pillanatok alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
20 dkg cukor
1 ek liszt
20 dkg dió
1 ek töppedt szőlőszem
1 tojás
1 tk vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Verjük habosra a tojást, majd adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Tegyük bele a töppedt szőlőt, a lisztet és cukrot, majd a keveréket villával kavarjuk össze alaposan. Adjuk hozzá az aprított diót és a vaníliás cukrot, majd kavarjuk össze az egészet fakanállal is. Evőkanállal készítsünk a masszából 2–3 centi halmokat, lapogassuk le, majd rakjuk őket sütőpapírra. A halmocskákat süssük 5–6 percig.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>