Ezeket kóstold meg, ha Lengyelországban jársz!

Lengyelországban járva új ízeket is kipróbálhatunk. Bár a lengyel konyha sokban hasonlít a magyarra, van egy-két jellegzetes íz, amelyek különösen jellemzik. Mindet felsorolni lehetetlen, de íme, néhány kiemelkedő étel és ital, amelyeket az országban járva érdemes megkóstolni!  

paczki
Kép: Freepik

zurek egy széles körben elterjedt lengyel népi étel, amelynek tájegységenként számtalan többé-kevésbé eltérő változata van. Az általunk ismert krumplilevesnél jóval több, savanykás, kolbásszal, pirított szalonnával és főtt tojással gazdagított leves. Ha szeretjük az egytálételes megoldásokat, akkor rozscipóban tálaljuk, amitől nagyon laktató lesz.  

pierogi talán az egyik legnépszerűbb és legismertebb lengyel étel. Egy tésztaféle, amelyet sósan és édesen is elkészítenek. Ízesítik gombával, káposztával, gyümölcsökkel, gyógyfüvekkel, néha sertéshússal vagy halakkal, esetleg vadhúsokkal. A helyben megtalálható alapanyagokat határtalan kreativitással és meglepő változatossággal kombinálják. De nemcsak ízében, hanem használatában is nagyon változatos étel: lehet főzni, sütni vagy akár levesbetétként elkészíteni. Aki Lengyelországban jár, annak a pierogi kihagyhatatlan fogás! 

paczki, azaz a lengyel fánk az egyik legismertebb lengyel desszert szerte a világon. Tésztája különösen gazdag, búzalisztből, tojásból, tejből és vajból készítik. Kissé lapított golyókká formálják, és kelés után kisütik lehetőleg zsírban vagy növényi olajban. A fánkokat ízesítik, legtöbbször lekvárral töltik meg, a tetejét porcukorral vagy mázzal díszítik. Lengyelországban a fánkot különösen „zsíros csütörtökön” fogyasztják, azaz a hamvazószerda előtti csütörtökön, a nagyböjt kezdetén. A fánk készítésének hagyományos oka az volt, hogy nagyböjt előtt felhasználják az összes megmaradt zsírt, cukrot, tojást és gyümölcsöt.  

Kép
pierogi
Pierogi - Kép: Freepik

Az oscypek a tátrai juhok tejéből készített tradicionális lengyel sajt. Hagyományos módon, kézzel készítik, ennek köszönhetően nyeri el a sajátos füstölt, sós ízét. Külsejét tekintve is érdekes, hiszen a tallér, hordócska vagy orsó alakúra formázott sajtot jellegzetes mintázattal díszítik. Különleges alkalmakra akár egyedi, például bárány formájú sajtot is készítenek. Általában magában vagy áfonyalekvárral fogyasztják, a grillpartik remek kiegészítője.  Zakopanéban, a Gubałówka-hegy alatti piacon egész évben árulják az oscypeket, valamint a kecske- és tehéntejből készült hasonló sajtokat széles választékban, illetve télen a lengyel karácsonyi vásárok elhagyhatatlan kelléke is ez a finomság. 

Lengyelország híres itala a vodka. Ez talán akkor a legszembetűnőbb, amikor lengyel élelmiszerboltokban járva látjuk, hogy az alkoholrészlegnél jóval nagyobb választék található vodkából, mint a többi italból. Az Euromonitor adatai szerint Oroszország után Lengyelországban a legmagasabb az egy főre jutó vodkafogyasztás. A lengyel vodkának két fontos kritériuma van: először is rozsból, búzából, tritikáléból, zabból, árpából vagy burgonyából kell készíteni, másodszor pedig Lengyelországban kell, hogy készüljön. Van tiszta és ízesített vodka is, például mentolos, cseresznyés, mogyorós... Felsorolni az összeset szinte lehetetlen. A lengyel lakodalmak elmaradhatatlan kelléke a citromos vodka, bár ezt gyakran spirituszból készítik, és nem lepárlással.  

A cikk megírását a A Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatta.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti