Egyszerű és fitt finomságok a hétköznapokra – Mit főzzek a héten? 6. rész
Négy évvel ezelőtt azt sem tudtam, hogy létezik bulgur a világon, nem ismertem a kölest, a lencsét, a humuszt, de még a zabpelyhet sem. Addig gombával is csak pizzán találkoztam, mivel anyum soha nem készített otthon gombás ételt – egyszer terhesen rosszul lett tőle, azóta pedig nagy ívben kerüli. Szóval a családból hozott gasztronómiai ismereteim meglehetősen szegényesek voltak, és ezen apum sajátos ízlése sem segített, aki szerint csak az az igazi étel, amiben sok hús és zsír van. Így hát nem csoda, hogy főzőtudományom hamar kimerült a krumpli–rizs–makaróni szent hármasában.
Mígnem a fejembe vettem, hogy kipróbálom a zumbázást. Igen, ez az, ahol nők (és elvétve férfiak is) színes ruhákban, latin zenékre táncolnak, izzadnak, és időnként visítoznak. Ezt a különös szeánszot csak azok érthetik igazán, akik már részt vettek ilyen órán. Engem leginkább a vidám zenék és az izgalmas, több táncstílust ötvöző koreográfiák fogtak meg. Mivel mindig is szerettem mozogni, arra gondoltam, miért ne tanulhatnék bele és lehetnék én is oktató. Ekkor kezdtem el tudatosan sportolni és egészségesebben étkezni.
Az elején nem voltam tisztában azzal, hogy a sport és az étkezés mennyire kéz a kézben járnak. De heti öt zumbaóra és három súlyzós edzés mellett rájöttem, nem mindegy, hogy mikor, mit és mennyit eszik az ember. Hogy egy divatos megfogalmazással éljek: életmódot váltottam. Kiiktattam a reggeli péksütemény-evéseket, rendszeressé tettem a főétkezéseket, és elkezdtem odafigyelni a vacsorára is. Közben pedig folyamatosan bújtam a recepteket, kerestem az egészséges, de egyszerűbb alternatívákat, amelyekkel finom és tápláló ételeket tudtam készíteni. A sorból persze az egészséges sütemények sem maradhattak ki. Merthogy valamilyen nassolnivalónak mindig kell lennie a háznál!
Bár jelenleg nem tartok zumbaórákat, és csak hobbiszinten sportolok, de most is fontosnak tartom, hogy odafigyeljek arra, mit eszem. Ez persze nem jelenti azt, hogy soha nem eszem pizzát, nachost vagy valamilyen cukros süteményt (bevallom, néha kifejezetten jól tud esni), inkább arra törekszem, hogy amikor csak lehet, egészségeset főzzek. És hogy miket szoktam összedobni, ha idő szűkében vagyok, vagy amikor nagyon ráérek? Mutatom!
Köretnek általában rizst, bulgurt, kölest, lencsét, édesburgonyát, sima burgonyát vagy sárgaborsót szoktam használni. Ezek egyikét sem nehéz elkészíteni, a bulgur például percek alatt megszívja magát a forró vízben, de a köles is nagyon hamar megfő. Ezekhez jöhet egy kis mexikói zöldségkeverék, és már kész is vagyunk! Mellé csirkemellet, csirkecombot, legújabban pedig zöldségfasírtokat vagy bundázott cukkinit készítek.
Panírozott halrudakat akkor vásárolok, amikor ihlethiányban szenvedek. Lehet kapni teljes kiőrlésű bundában is, így kevesebb lelkiismeretfurdalással lehet fogyasztani a készételt.
Amikor valami nagyon egészségeset és könnyedet kívánok, akkor mindenféle zöldséget összevágok, ezeket összekeverem apróra vágott csirkemellel, és megsütöm a sütőben.
Amikor pedig valami különlegesebbet, nem sovány húst ennék, akkor csirkemell helyett csevapcsicsát sütök (Erdélyben ezt miccsnek hívjuk). Tökéletes hétvégi ebéd. Persze, a zöldségek ekkor sem maradhatnak el.
Ha süteményről van szó, akkor nálam a zabpehely, kókuszreszelék és kakaó az alap hozzávalók. Ebből már össze is lehet állítani néhány egyszerű zabkekszet, a hozzáadott banán miatt nem is szükséges édesíteni semmi mással.
A zabkeksz után a palacsintát készítem leggyakrabban. Ennek alapja lehet apró szemű vagy darált zabpehely, de akár teljes kiőrlésű liszt is. Megtöltve és egymásra téve ízletes palacsintatortát kapunk. Töltelékként használhatunk túrót, (zab)pudingot vagy házi lekvárt.
Jelenlegi kedvencem az édesburgonyás brownie. Roppant egyszerű elkészíteni, és még tojás és tej sem kell hozzá. Ehhez elegendő három darab édesburgonya – ha megsütöttük, összetörjük, hozzáadjuk a darált zabpelyhet, kakaót, kókuszreszeléket, és vízzel összekeverjük. Tetszőlegesen adhatunk hozzá chiamagot, diót vagy mazsolát. Belerakjuk egy tepsibe, szépen elegyengetjük, és mehet is a sütőbe! Az édesburgonya kellőképpen megédesíti, így ehhez sem kell plusz édesítő.
Végül pedig legújabb próbálkozásom eredményét mutatnám be, a gyümölcsös sajttortát.
Ezt most készítettem el először, egy egyszerű receptből dolgoztam, szerintem elég jól sikerült.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>