4 + 1 különleges karácsonyi sütemény Európa öt országából
Ha megkérdeznék, vajon melyik a magyarok hagyományos karácsonyi süteménye, a legtöbben a bejglit választanák. Ám más nemzeteknek is megvan a maga jellegzetes ünnepi édessége, most a legismertebbek receptjeit gyűjtöttük össze. Természetesen a bejgli sem hiányozhat: az összeállítás végén egy számunkra nagyon kedves receptet találnak.
Drezdai kalács – Christstollen
A stollen formája a bebugyolált Kisjézusra emlékeztet. Hagyományosan az adventi böjt időszakában készült, tulajdonképpen egy fehér kenyér, melybe csupán liszt, víz és élesztő, vaj helyett pedig olaj került. A németeknél csak a repceolaj létezett, de ez az „olaj ízű” sütemény a nemesek körében nem lett népszerű. Ezért az akkori tartományfejedelem, Ernst von Sachsen a pápához fordult, aki végül is híres „vajlevelében” adta ki az engedélyt a vaj használatára. Tovább a recepthez>>
Angol karácsonyi puding
Angliában általában 5 héttel karácsony előtt készítik. Kedves szokás, hogy minden családtag kavar egyet a tésztán, és közben kíván valamit. Tovább a recepthez>>
Az olasz panettone
Panettonet majd' kétezer éve sütnek Itáliában, ebben a formájában 500 éve ismert. Eredetéről számtalan legenda kering, az egyik szerint a XV. században élt Ludovico Sforza udvarában egy véletlennek köszönheti születését. A herceg a pékinas keresztneve után nevezte el a süteményt, így lett az pan del Toni – Tóni kenyere.
A süteményt speciális kemencékben, két részletben sütik, először magasabb, majd alacsonyabb hőmérsékleten, közte néha több órás pihenő is jár a tésztának. A tetejét keresztben bemetszik, erről könnyen felismerhető a panettone. Tovább a recepthez>>
Svéd sáfrányos kalács
A svéd karácsony tulajdonképpen december 13-án, Luca napján kezdődik. Azért nevezetes ez a dátum, mert a Gergely-naptár bevezetése előtt ekkorra esett az év legrövidebb napja. A hagyomány szerint a szent hajnalban gyertyafénnyel érkezik meg az otthonokba, forralt bort (glöggöt), kávét és sáfrányos kalácsot hoz a háziaknak. Napjainkban a család leánygyermeke öltözik be fehér ruhába, fején gyertyakoszorúval köszönti szüleit egy finom reggelivel. Tovább a recepthez>>
Böjte Csaba karácsonyi áldása, bejgli recepttel
2006 karácsonyára egy kis füzetet készítettünk a Képmás magazin decemberi számának mellékleteként, amelyben egyházi emberek egy-egy kedves karácsonyi receptet ajánlottak, néhány gondolat vagy egy-egy történet kíséretében. Csaba testvértől egy áldást és egy bejgli receptet kaptunk. Tovább a cikkhez>>
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>