Az ősz meglepetése: körtés pizza – és két további nem szokványos finomság

Édesen, sósan

Megértek a legzamatosabb körték, ezért érdemes minél több ízzel párosítva kipróbálni őket. Reggel, délben, este, édesen vagy sósan. A következő recepteket bármelyik fajta körtével elkészíthetjük, ha pedig elmúlt a körteszezon, bátran használjunk almát helyette.

körte feltétes pizza
Illusztráció forrása: Freepik

Körtés pizza

A pizza tésztát félig megsütve jól fagyaszthatjuk, ezért érdemes nagy mennyiséget készíteni belőle. A következő alkalommal néhány perc alatt tálalhatjuk a vacsorát.

Hozzávalók a tésztához ( 4 nagy kerek laphoz való mennyiség):

1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 dl olaj
fél liter tej
1 kávéskanál só

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, majd felváltva hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, az olajat és a maradék tejet. Nem kell dagasztani, csak jól összegyúrni, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy órán át kelesszük, majd osszuk négy részre. Sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra és hagyjuk állni ismét 10 percig. Ezután előmelegített sütőben süssük kb. 8 percig. A félkész pizza lapokat tetszés szerint rakjuk meg feltétekkel és süssük készre.

Hozzávalók a körtés – spenótos feltéthez (1 pizza laphoz való mennyiség):

30 dkg spenót
4 db körte
20 dkg gorgonzola sajt
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál olaj

A spenótot az olajban fonnyasszuk meg az átnyomott fokhagymával és kevés sóval. Tegyük rá a tésztára. A körtét vágjuk vékony szeletekre, terítsük a spenótra, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Hintsük meg fenyőmaggal, vagy ha nincs, mandula forgáccsal. Addig süssük, míg a sajt halvány barnára pirul a tetején.

Töltött körte

Előételnek, vagy könnyű vacsorának is készíthetjük. Érdemes olyan körtét választani, ami omlós, de mégis jól tölthető a sajtkrémmel. Pirítóssal tálaljuk.

Hozzávalók:

4 db közepes méretű körte
10 dkg durvára vágott dió
10 dkg márványsajt
12,5 dkg túró
5 dkg vaj
1 evőkanál tejföl

A körtét megtisztítjuk, félbevágjuk és kivájjuk a magházat. Néhány percre citromos vízbe áztatjuk, majd jól lecsepegtetjük és megszárítjuk. Elkészítjük a sajtkrémet: a sajtot lereszeljük és összekeverjük a túróval, a vajjal és annyi tejföllel, hogy jó krémes legyen. Sózzuk, ha szükséges. A legsimább akkor lesz, ha botmixerrel dolgozzuk ki. Kanállal a körtékre púpozzuk, majd enyhén megpirított dióval megszórjuk. Aki nem szereti a márványsajt erős ízét, készítheti csak túróval is.

töltött körte
Illusztráció forrása: Freepik

Körtés rétes

Az almás rétes mellett érdemes kipróbálni a körtés változatot is. A réteshez a tésztát készen is meg lehet venni, de az elkészítése a kezdőknek is egyszerű, ráadásul olcsó és gyors.

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg + 8dkg liszt
1 tojás
2 dl tejföl
10 dkg vaj

35 dkg lisztet a tojással és a tejföllel gyúrjunk össze. Olvasszuk fel a vajat és keverjük bele a maradék lisztet. Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát és kenjük meg a vajas masszával. (Ettől lesz szép leveles a rétes.) Tekerjük fel és hagyjuk állni negyed órán át. Vágjuk 3 részre a tekercset, nyújtsuk ki fél centi vastagra, majd töltsük meg ízlés szerint. Forró sütőben süssük, hogy ropogós legyen.

Hozzávalók a körtés töltelékhez:

1 kg körte
1 dl fehérbor
20 dkg cukor
15 dkg dió
15 dkg mazsola
fahéj, szegfűszeg, citromhéj
néhány kanál zsemlemorzsa

A körtét meghámozzuk, feldaraboljuk. A cukorból a borral és a fűszerekkel szirupot főzünk, ebben pároljuk a körtét, addig, míg a leve elfő. A kinyújtott lapot morzsával meghintjük, ráterítjük a körtét, megszórjuk mazsolával és darabos dióval. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsiben, forró sütőben sütjük. A tetejét szőlőcukorral hintsük meg, inkább csak a látvány kedvéért.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti