Szerencse Tarsoly, Boldogasszony csipkéje és Kicsi Gesztenye – az ország legjobb kenyerei és tortái debütálnak a Magyar Ízek Utcáján
Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnep kísérőrendezvényeként immáron tízedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját, ahol a sok egyéb gasztronómiai különlegesség mellett a Várkert Bazárhoz kilátogatóknak lehetőségük lesz megkóstolni a Szerencse Tarsolyt, a 2019-es év Szent István napi kenyerét, valamint az ország Rozskenyerét és Innovatív kenyerét, továbbá a Boldogasszony csipkéjét, Magyarország tortáját és a Kicsi gesztenyét, Magyarország Cukormentes Tortáját. Az év egyik legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseményére augusztus 18-20-a között kerül sor.
Az idei rendezvény a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezi a hangsúlyt, mondta el Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője az esemény budapesti sajtótájékoztatóján. A legváltozatosabb, egy-egy tájegységet jellemző hagyományos étel elkészítésére érkeznek csapatok az ország minden tájáról és a határon túlról. Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról, de készül pacal, tökös lecsó, kakastöke pörkölt, bárányragu is. Természetesen gondoltak azokra is, akik a könnyebb ízeket kedvelik vagy húsmentesen táplálkoznak, lesz jérceragu laskagombával, vajon pirított puliszka lecsómártással, és még sok más finomság.
A Magyar Ízek Utcáján debütálnak Magyarország legjobb kenyerei
A Magyar Pékszövetség idei, immáron VIII. kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett 3 kategóriában. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint a kenyér a magyarok számára ősidők óta egyet jelent az élettel, a búzában gazdag Pannónia vidékén a kenyér szeretete szinte belénk égett, így az évente megújuló Szent István napi kenyér bemutatására nem is találhatnának jobb helyet, mint a válogatott, minőségi magyar alapanyagokat, a magyar ízeket és recepteket felvonultató, valamint a magyar kézműves élelmiszerek garmadáját bemutató Magyar Ízek Utcáját.
A kétkörös szakmai zsűri döntése alapján kiválasztásra került az államalapítás évfordulójára készülő ünnepi Szent István napi kenyér, valamint a Rozskenyér és Innovatív kenyér kategóriák nyertes termékei, amelyek azoknak nyújtanak alternatívát, akik nem fogyasztanak búzakenyeret.
„Kívül ropogós, belül szaftos, csillog a nedvességtől” – mondta el a 2019-es év Szent István napi kenyeréről a Pedro Pékség ügyvezetője, Vajda Péter. A Szerencse Tarsoly búzalisztből, durumliszttel és 100% szűrt natúr almacukorral készülő, különleges formájú búzakenyér. A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő termék hozzáadott préselt élesztőt (Saccharomyces cerevisiae) nem tartalmaz, így az élesztőre kis mértékben érzékenyek számára is ajánlott fogyasztása. Cukorbetegeknek a lassan felszívódó keményítő tartalma miatt, míg a sportolók részére magas fehérje tartalma miatt javasolt. Magas víztartalmából kifolyólag sokáig friss, puha és jól élvezhető kenyér. Kiváló szendvicsalapanyag, reggeli, de akár ebéd mellé vagy pirítósnak vacsorára. Egészséges és finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz, ezáltal mindenki számára egészséges és elérhető kenyérforrás.
A Pedró Pékség Innovatív kategóriában is elvitte az első díjat egy új nemesítésű búzafajtával, a királybúzával készült kenyerükkel, amelyben a tönke búza és a tönköly minden előnyös tulajdonsága egyesül. A rozskenyerek közül a Vela Kft. bizonyult a legjobbnak: a 60%-ban rozslisztet tartalmazó Beregi rozskenyér hagyományos technológiával, hosszú érésű rozskovásszal készül, amelynek érési ideje legalább 10 óra.
Boldogasszony csipkéjét és Kicsi gesztenyét is először kóstolhatunk a rendezvényen
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről-évre egyre több cukrászda verseng a címért, idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.
A 2019 év nyertese a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellet gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.
Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.
Üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet. (Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től a www.cukraszat.net oldalon lehet majd megtalálni, de a torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.)
A győztes tortákat augusztus 18-tól lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>