Variációk spenótra: íme 3 könnyű és ízletes recept!
A spenótból szinte mindig főzeléket készítünk, pedig e zöldség a legkülönbözőbb fogásokhoz is felhasználható. Ráadásul épp most van szezonja, így nem csak fagyasztott változatát használhatjuk.
Popej gombája
Ezzel a gombás finomsággal bármikor elkápráztathatjuk vendégeinket, elkészítése pedig roppant egyszerű.
Hozzávalók:
12 fej gomba
10 deka vaj
5 szelet bacon
25 deka spenót
5-10 deka rizs
egy kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 deci tejszín
10 deka parmezán
só, bors
Elkészítés:
Tegyük a spenótot forrásban lévő vízbe, majd forraljuk lefedve 10 percig. Ha elkészült, szűrjük le, közben pedig főzzük meg a rizst is. Amíg ez fődögél, pucoljuk meg a gombát, a szárát pedig vágjuk finomra és tegyük félre. Eközben a bacont egy serpenyőben süssük barnára, majd pedig csöpögtessük le és tegyük félre. Ha ezzel megvagyunk, a vaj nagyobbik részén pirítsuk üvegesre a hagymát és az apróra vágott fokhagymát, majd adjuk hozzá a főtt rizst, a bacont, a spenótot, a gombák szárát és a tejszínt. A keveréket forraljuk fel, majd sózzuk és borsozzuk, végül vegyük le a tűzről, és szórjuk meg parmezánnal. Ha mindez elkészült, töltsük meg vele a gombákat, majd tegyük őket kivajazott tepsiben és 200 fokra előmelegített sütőbe. Süssük fél óráig. Frissen a legfinomabb!
Spenótos lazac
A lazachoz remekül passzol a spenót, a recept nagy előnye pedig az, hogy bár igazán különlegesnek tűnik, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, hiszen fagyasztott lazac minden nagyobb boltban van, és ha nincs a közelünkben piac, a spenótot fagyasztva még a kisebb üzletekben is megvehetjük.
Hozzávalók:
két lazacfilé
15 deka vaj
mazsola ízlés szerint
1 hagyma
5–6 nagyobb krumpli
rukkola a tetejére (el is hagyható)
Elkészítés:
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A krumplit felvágjuk és 15 percig sütjük egy serpenyőben. Egy másik serpenyőben felmelegítjük a vaj felét, megsózzuk, hozzáadjuk a spenótot, majd egy perc alatt gyorsan átforrósítjuk. Gyorsan levesszük a tűzről – még szép zöldnek kell lennie –, majd leszűrjük és száradni hagyjuk.
A vaj másik felén pár perc alatt üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk és elkeverjük benne a mazsolát. Ezt követően mehet hozzá a spenót, és ízlés szerint só és bors. Ha ezzel megvagyunk, mindezt levesszük a tűzről és lefedjük.
A két halszeletet megsózzuk és borsozzuk, egy kicsit beolajozzuk, közzétesszük a spenótos tölteléket, majd az egészet cérnával átkötjük.
Ezt követően a krumplit egy tepsiben összekeverjük a nagyobbra vágott hagymadarabokkal, közé tesszük a "halas szendvicset" és 15–20 perc alatt 220 fokon gyorsan megsütjük.
Spenótos pite
Ez a fogás nálunk már igazi különlegesség, otthonában, Angliában viszont már a hagyományos vidéki finomságok közé tartozik.
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma, finom szeletekre vágva
5 deka vaj
40 deka spenót
25 deka rikotta
4 tojás
14 deka parmezán
szerecsendió
40 deka articsóka
10 deka szárított paradicsom
leveles vagy rétestészta
olívaolaj
Elkészítés:
A finomra vágott póréhagymát pár percig vajon pirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot és lefedve 5–6 percig főzzük. Egy másik edényben felverjük a tojást, hozzáadjuk a rikottát és a reszelt parmezánt, majd a megpuhult és leszűrt spenótot. Szerecsendiót reszelünk bele, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott articsókát és a paradicsomot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és három-négy réteg rétestésztából a rétegek között beolajozva tálat készítünk. Használhatunk hozzá tortaformát, amit kibélelünk és ha megtöltöttük, visszahajtjuk a tetejére a tésztát, majd kinyitjuk a formát. (Egy felfordított lábos aljára is fektetjük fel a tésztát, majd felfordítva, kivesszük a lábost) A tésztarétegeket forgassuk el, hogy a felhajtásnál fedje a töltelék tetejét!
Másfél óra alatt süsük készre, és szeleteljük föl, mint egy tortát!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>