Étel, ital, múzeum

Szentségtörés-e enni-inni a múzeumban? Hogyan jelenik meg, milyen jelentéssel bír az étel és az ital a kiállítótérben? Hol a határ kereskedelmi tevékenység és kulturális funkció között az egyre szaporodó, termékbemutatóra épülő, úgynevezett „élelmiszer-múzeumok” esetében? Többek között ezeket a kérdéseket feszegeti a Múzeumcafé 71. száma.

Múzeumcafé 71.

Egyre „menőbb” dolog éttermet nyitni a múzeumban, erről tanúskodik például a San Franciscó-i MoMA vagy az amszterdami Rijksmuseum Michelin-csillagos étterme. De nem kell a szomszédba menni: a tavaly újranyitott Szépművészeti Múzeum étterme is példázza, hogy a múzeumi vendéglátás rég túllépett a kávé–szendvics–isler háromságán, és a felső középosztály kifejezetten igényli a művészeti és gasztronómiai élmények összekapcsolását. A legtöbb múzeum ráadásul ma már nem is egyszerű kiállítótér, sokkal inkább interaktív szabadidőközpont, ahol egész családok töltenek el hosszú órákat, félnapokat.

A Múzeum Café legújabb kiadványa útikalauzként is felfogható, amelyik a múzeumi gasztronómia világába vezető felfedezőúthoz ad támpontokat, emellett ugyanakkor – szokás szerint – tartalmas kulturhistorikus olvasmányként is forgathatjuk. Hiszen nemcsak arról esik benne szó, hogy mit együnk a múzeumban, mert a folyóirat elkalauzol minket az arisztokrácia asztalához, bekukkanthatunk a dolgozó nő háztartásába, és megismertet a világon egyedülállónak mondható Magyar Vendéglátóipari Múzeummal is.

Az „Étel, ital, múzeum” alcímű lapszámot stílszerűen a legendás Zwack család fűszerillatú múzeumában mutatták be, ahol éppenséggel az kelt megütközést, ha egy látogató nem fogyaszt. A Zwack Múzeum kiemelkedik a brandmúzeumok sorából például azzal, hogy a család működteti úgy a gyárat is, a múzeumot is. A kiállítótérben az üvegek, címkék és plakátok között egyedülálló módon érzékeny, személyes dokumentumokat is közszemlére tettek: munkakönyvet, a megmenekülést segítő iratokat is felfedezhetünk a kiállított tárgyak között.

A Múzeumok Éjszakáján a Zwack Múzeumban részint szakmai programokat-, részint pedig – az udvaron – koncerteket tartanak.

A Szépművészeti Múzeum a Múzeumok Éjszakájára többek között egy Élő Múzeumcafé beszélgetéssel készül, ami Szabad vagy alkalmazott? – címmel a művészi szerepeket járja körül, Michelangelo idején és a kortárs művészetben.

 

A Múzeumcafé 71., Gasztro-száma 1390 forintért vásárolható meg.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti