Októberi gyümölcsöstál – Egyél hazait!
Plinius és a Természet bölcsessége.
Az ókori természettudós majd kétezer évvel ezelőtt nemcsak a Természet titkait fürkészte kíváncsian, de bölcs szándékait is megpróbálta megfejteni. Úgy vélte, hogy a Föld termései közül soknak a romlékonysága éppen azt a célt szolgálja, hogy a szegényeknek is bőven jusson belőle, hiszen eltartani egy évnél tovább akkoriban, például az olivaolajat nem volt érdemes, így jóllakhatott vele mindenki. Így is maradt ez évszázadokon át, de mára a szállítási idő lerövidült, a tartósításnak egyre rafináltabb módszereit találtuk ki. Kifogtunk volna a Természet zsugoriságán? Vagy bőkezű ajándékait az emberek táplálása helyett élelmiszeripari nyersanyaggá, tőzsdei alku tárgyává silányítottuk?
Biobanán Budapesten
A biopiacon az áruk eredete szigorúan ellenőrzött, a banán, amit a babakocsiban nézelődő kisgyerek majszol, jó eséllyel vegyszermentes gazdálkodásból származik. Igaz, zölden, éretlenül tépték le, így a zamata meg sem közelíti a valódi, fán érett gyümölcsét, de hát azt itt úgysem ízlelhetjük, nem tűnik fel a különbség… A szállítás költsége benne van ugyan az árban, de gondol-e rá a mama, hogy a környezetszennyezés terhe szétterül az egész világon, és egyre nyomasztóbb súlyát a következő nemzedék hordozza majd? A csomagolóanyag se visszaváltható, újrahasznosítható ilyen távolságból, és a folyamatos hűtőlánc, amin végighalad az áru a fél világon keresztül, szintén energiát fogyaszt.
Van hozzá közöm?
Válaszd a hazait! Kampányszlogennek se rossz, és kiegészíthetjük azzal, hogy az évszaknak megfelelő, éppen teljes érésben lévő idénygyümölcs a télre készülődő szervezet számára itt és most az optimális tápanyagokat tartalmazza. Ilyen a szőlő, az alma, a körte.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>