Húsvéti sonka újratöltve – négy recept az ünnep idejére
A nagyböjti húsmentes időszak után a húsvéti ünnepi asztal legnépszerűbb étke a sonka. Jó önmagában, foszlós kaláccsal, friss retekkel, de még a maradékból is finom vendégváró falatokat készíthetünk.
Tojásos-sonkás pite: a quiche
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, só, 1 kávéskanál szódabikarbóna vagy sütőpor, kevés víz
Töltelékhez: 25 dkg főtt, füstölt sonka 1/2 fej hagyma, 4 tojás sárgája, 2 tojás, bors, 3 dl tejszín, 1 evőkanál olaj
Elkészítés: A tészta alapanyagaiból gyúrt, omlós tésztát készítünk, majd letakarva fél órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez az apróra vágott hagymát az olajon kicsit megpirítjuk. A sonkát nagyon apróra vágjuk, (de nem daráljuk!) a tojásokat felverjük, fűszerezzük, sózzuk, majd összekeverjük a hagymával és a sonkával. A tésztát két sütőpapír között akkorára nyújtjuk, hogy a kerek sütőforma oldalát is befedje. Lehet gyümölcstortaformát is használni. A kivajazott formába simítjuk a tésztát, és beleöntjük a tojásos, sonkás masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt megsül.
Sonkás palacsintafalatok
Hozzávalók: kb. 6 db palacsintához:, 1 tojás, 1,5 dl tej, 1,5 dl szódavíz, pici só, 1 evőkanál olaj, 4 dkg búzaliszt , 8 dkg kukoricaliszt, 25 dkg krémsajt, 4 evőkanál tejföl, 1 csokor újhagyma zölddel, 25 dkg sonka, só
Elkészítés: A szokottnál kicsit vastagabb, sós palacsintákat sütünk. A krémsajtot összekeverjük 2 kanál tejföllel és az apróra vágott újhagymával. Ha kell, kissé megsózzuk. A sonkát ledaráljuk és a maradék 2 evőkanál tejföllel összekeverjük. A kihűlt palacsintát sávokban megkenjük a sajtos krémmel, utána a sonkás krém, majd ismét sajtkrém következik. Feltekerjük és negyedórára a hűtőbe tesszük. 4- 5 centis darabokra vágjuk, fogpiszkálóval összetűzzük.
Cukkinis-sonkás rétes recept
Hozzávalók: 1 csomag leveles vajas tészta, 50 dkg cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg füstölt sonka, fél evőkanál sós, zöldséges fűszerkeverék
Elkészítés: Az olajat megmelegítjük, beledobjuk a zúzott fokhagymát, majd a megtisztított, felkockázott cukkinit néhány percig pirítjuk. Ne sózzuk meg és ne süssük teljesen puhára! A tésztát nyújtsuk ki vékonyra. Szórjuk meg a felcsíkozott sonkaszeletekkel (ha maradékot használunk, akkor daráljuk meg a sonkát), és tegyük rá a cukkinit. Hintsük meg a fűszerekkel és tekerjük fel. Forró sütőben kb. 15 percig süssük.
Grissini recept
Hozzávalók: 25 dkg fehér liszt, 1,5 dl víz, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 szem kockacukor, só, bazsalikom, oregánó
Elkészítés: Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe, és a kockacukorral együtt kicsit felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a fűszereket és az olajat, majd az egészet megkelesztjük. A tésztából kb. 1 cm átmérőjű, 25 cm hosszú rudakat sodrunk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10 perc alatt megsütjük. Hajszálvékonyra vágott pármai sonkával körbetekerjük, olívabogyóval, paradicsomos mártogatósokkal kínáljuk.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>